Hry mého mládí

Od Petr Zemek, 2023-03-08

Krátký návrat do minulosti k počítačovým hrám, které mě buď nějakým způsobem ovlivnily, a nebo na ně jen rád vzpomínám :-).

Úvodem

Pár poznámek na úvod:

  • Jako mládí budu brát dejme tomu prvních 20 let života. Poté jsme se s hraním odmlčel.
  • Při řazení jsem se snažil držet pořadí, v jakém hry vycházely (od nejstarších, po ty nejnovější).
  • Někdy jsem seskupil více her do stejné položky. Především jsem tak učinil v případech, kdy spolu hry úzce souvisely.
  • V textu je pár spoilerů, které jsem pro jistotu prefixoval Spoiler alert.

Tak jaké hry to tedy jsou?

  • Prince of Persia (vydáno v roce 1990). Patrně první hra, kterou jsem kdy hrál :-). Tehdy jsme ještě neměli počítač doma. Vzpomínám si ale, že otec nám domů vozíval na víkendy počítač z práce, takže jsme mohli hrát tuto pecku. Byla to taky i hra, kterou jsme hrávali během prvních pár tříd na základce a přebíhali se, kdo se dostane dál :-).
  • Titus the Fox: To Marrakech and Back (vydáno v roce 1991). Po Prince of Persia se jednalo o mou druhou nejoblíbenější plošinovku. Nikdy jsem ji nedohrál. Vzpomínám si, že jsem se vždy dostal maximálně do sedmého levelu (budova, u které bylo potřeba se vyšplhat nahoru). Ten jsem nikdy nedokončil.
  • Lemmings (vydáno v roce 1991). Úžasná logická hra. Jedna z velmi mála her, které s námi hrával otec :-).
  • The Legend of Kyrandia (vydáno v roce 1992). Má nejoblíbenější adventura. Tehdy jsem ještě neuměl anglicky, ale naštěstí byl k dispozici český překlad. Druhé a třetí pokračování této série mě moc nenadchlo, což je škoda, protože na druhý díl jsem se strašně moc těšil. Spoiler alert: Nejvíce si vzpomínám na hlavolam v poslední části hry (hrad). Byla tam místnost s krbem a knihami, které šly vytahovat. Cílem bylo vytáhnout čtyři knihy, což hráči zpřístupnilo jeden z korunovačních klenotů potřebných k dokončení hry. V anglické verzi hry stačilo vytáhnout knihy s písmeny O, P, E, N (anglicky "otevřít"), což bylo dejme tomu logické. V české verzi však bylo nutné vytáhnout knihy O, T, E, V (prefix slova "otevřít"), což bylo logické již méně a dalo zabrat na to přijít :-).
  • Dune II (vydáno v roce 1992). První strategická hra, kterou jsem hrál. Hrával jsem tehdy buď za Atreidy, nebo Harkonneny, ale nikdy ne za Ordose. Mám pocit, že to bylo z toho důvodu, že Ordosové mi přišli nejslabší.
  • Aladdin (vydáno v roce 1993) a The Lion King (vydáno v roce 1994). Další mé dvě oblíbené plošinovky. Aladdina jsme tehdy ještě hrávali s bráchou u jedné klávesnice tak, že jeden z nás běhal a skákal a druhý šermoval a házel jablka :-)
  • Superfrog (vydáno v roce 1994). Asi jedna z méně známých plošinovek. Nicméně patřila mezi mé oblíbené.
  • Jazz Jackrabbit (vydáno v roce 1994) a Jazz Jackrabbit 2 (vydáno v roce 1998). Další mé oblíbené plošinovky. Vzpomínám si, že druhý díl jsme hodně hrávali s bráchou v režimu split screen (dva u jedné klávesnice).
  • Warcraft (vydáno v roce 1995). Po Duně druhá strategická hra, která mě chytila. Taky se jedná asi o první strategii, kterou jsem hrál v režimu multi-plaery (tehdy ještě tuším přes sériový kabel - kdo z vás si na něj vzpomíná? :-)). Druhý díl mě moc nechytil, až ten třetí (viz níže).
  • Mortal Kombat II (vydáno v roce 1995). Má nejoblíbenější bojovka. Zajímavé postavy, komba, i fatalities.
  • Tyrian (vydáno v roce 1995). Skvělá arkádová střílečka. Řídili jste vesmírnou loď, kterou jste postupně vylepšovali.
  • Dungeon Master II: The Legend of Skullkeep (vydáno v roce 1995). První a zároveň jeden z nejlepších "čtverečkovaných" dungeon crawlers, které jsem hrál. Úžasná grafika, hudba, lokace, vývoj postav, atd. Jen mě mrzelo, že hra byla poměrně krátká. První díl jsem zkoušel hrát taky, ale oproti druhému dílu mě nezaujal.
  • Worms (vydáno v roce 1995), Worms 2 (vydáno v roce 1997) a Worms Armageddon (vydáno v roce 1999). Úžasná multi-player hra, která se dala hrát i u jednoho počítače. Díly ve Worms sérii jsou prakticky na jedno brdo, takže pokud jste hráli jeden díl, tak jste hráli všechny. I tak si ale vzpomínám, že jsem hrál minimálně tyto tři zmíněné díly :-).
  • Heretic (vydáno v roce 1996). Zatímco většina lidí vyrůstala u Dooma, já jsem vyrůstal u Heretica :-). Nevím proč, ale Heretic mě chytil víc, než Doom. Pokud mě paměť neklame, tak Heretic byla první FPS, kterou jsem hrál v režimu multi-player (opět sériový kabel).
  • Shadow Warrior (vydáno v roce 1997). Méně známá střílečka. Hrávali jsme ji tehdy s bráchou hodně po síti.
  • Fallout (vydáno v roce 1997) a Fallout 2 (vydáno v roce 1998). Můj vstup do říše izometrických RPG her. Jsem sice spíše přívržencem fantasy než sci-fi, ale oba Fallouty mě neskutečně bavily. Hrál jsem je několikrát a vždy přišel na něco nového. Líbil se mi rozvoj postavy, soubojový systém a šíře světa, kde se děj odehrával.
  • Might and Magic VI: The Mandate of Heaven (vydáno v roce 1998). Tato hra mě tehdy neskutečně pohltila a považuji ji za jeden z nejlepších "nečtverečkovaných" dungeon crawlers. Především mě tehdy fascinoval rozvoj postav a šíře a rozmanitost světa, kde se hra odehrávala. Spoiler alert: Co za mě trochu zkazilo dojem byl závěr, kdy jsem fakt nečekal, že se hra zvrhne z čisté fantasy do "postřílej všechny mimozemšťany blastery" :-).
  • Carmageddon (vydáno v roce 1997) a Carmageddon II (vydáno v roce 1998). Vrrrm vrrrrrrrrm :-). Závodní hry jsem moc v oblibě neměl, ale Carmageddon se mi hodně líbil :-). Druhý díl se mi líbil o chlup víc, než první.
  • Brány Skeldalu (vydáno v roce 1998). Celkem fajn český "čtverečkovaný" dungeon crawler. Líbilo se mi, že u hry byla možnost tvorby vlastních dobrodružství.
  • Heroes of Might and Magic III (vydáno v roce 1999) a datadisky. Skvělá tahová strategie. Především se mi líbila možnost si náhodně vygenerovat mapu na základě navolených voleb (velikost, přítomnost vody atd.). Nejčastěji jsem hrál asi za frakci Castle.
  • Baldur's Gate (vydáno v roce 1998) a datadisk, Baldur's Gate II: Shadows of Amn (vydáno v roce 2000) a datadisk, Icewind Dale (vydáno v roce 2000) a datadisk. Moje srdcovky s ohledem na izometrické RPGs podle AD&D pravidel :-). Konkrétně Baldur's Gate II považuji za jednu z nejlepších her, které jsem kdy hrál. Promyšlený herní svět a příběh, spousta postav přibratelných do družiny, vztahy mezi postavami (mimo Icewind Dale), spousta rozmanitých úkolů a mnoho dalšího. Každou z her jsem hrál několikrát, včetně jejich datadisků. Co se týče hlavní postavy, tak jsem většinou hrál za paladina (v Baldur's Gate II především kvůli Carsomyru, což je +5 obouruční meč, v datadisku pak až +6). Co se týče dalších her z této "série", tak Icewind Dale II jsem hrál, ale jen jednou (hra mě moc nezaujala). Planescape: Torment mě pak minul úplně (asi kvůli tomu, že byla ze zvláštního prostředí a že jsem o hře četl, že se jedná spíš o hratelnou knihu).
  • Diablo II (vydáno v roce 2000) a datadisk Diablo II: Lord of Destruction (vydáno v roce 2001). Pokud jde o "hack&slash" RPGs, tak Diablo II s datadiskem u mě zvítězilo na plné čáře. Hra měla obrovskou znovuhratelnost, protože mapy byly generovány náhodně, a stejně tak předměty, které jste našli. Nejraději jsem hrával za Sorceress (Frozen Orb a Meteor) a Necromancer (Bone Spear/Spirit a Bone Prison).
  • Unreal Tournament alias UT99 (vydáno v roce 1999) a Unreal Tournament 2004 alias UT2k4 (vydáno v roce 2004). Aaaaah, můj milovaný "unreal" :-). Tehdy jsem hrával pod nickem ZmAsteR ("Zemek Master"). Jednalo se o dvě hry, ve kterých jsem tehdy byl jeden z nejlepších lidí v republice. Hrával jsem na soutěžích, jak sám, tak za klany, i za českou reprezentaci. Na kvalifikaci na olympiádu za ČR jsem u UT 2004 skončil na čtvrtém místě. Níže pak přikládám jednak fotku z jedné LAN party, a jednak screenshot z UT 2004, jak jsme jednou vyklepli Anglii :-).
    Já na jedné LAN partyZápas proti anglické reprezentaci

    Bohužel jsem tehdy neměl moc kvalitní připojení k Internetu (bezdrátové spojení, které lagovalo a vypadávalo), což mě tehdy dost omezovalo. Když jsem se pak na konci roku 2005 přesunul na univerzitní koleje, kde byla suprová optika (ping 12-20 ms do Německa), tak jsem s hraním skončil, protože jsem se chtěl víc věnovat škole a programování. Takže jsem nakonec to kvalitní spojení moc nevyužil. Hrávali jsme tehdy pro zábavu i s kamarády, ať už ve škole, nebo na LAN parties. Jó, to byly časy :-).

    Co se pak týče UT99 verus UT2k4, tak víc času jsem strávil u UT99, ale lepší jsem byl asi v UT2k4. U UT99 se mi hodně líbilo, jak moc se hrálo CTF, které se u UT2k4 moc neujalo. Taktéž mi přišlo, že z hlediska 1v1 na profesionální úrovni se u UT2k4 točilo prakticky jen pár map (typicky Rankin, Ironic a Roughinery), kdežto u UT99 jich bylo víc. Co se pak týče Unreal Tournament 2003, tak tato verze šla úplně mimo mě (byl u ní dost odklon od UT99, a přešel jsem pak až k UT2k4). Další hry z Unreal série jsem nehrál. Pro zajímavost, configy mám ještě stále uložené zde.

  • Quake III Arena (vydáno v roce 1999). Kromě Unreal Tournament jsem občas hrával i "kvejka". Líbilo se mi na něm to, že si člověk mohl zobrazení kompletně přizpůsobit svým představám, takže např. bylo možné si úplně vyhladit textury (aby nebily do očí) a zvýraznit postavu protivníka (ukázka), což např. v prvním Unreal Tournamentu možné nebylo. Nicméně pokud srovnám Quake III a Unreal Tournament z časového pohledu, tak Unreal Tournament jsem hrál asi 99% času a zbylé 1% tvoří Quake.
  • Age of Empires II (vydáno v roce 1999) a datadisk Age of Empires II: The Conquerors (vydáno v roce 2000). Za mě nejlepší multi-player strategická hra, kterou jsem hrával. Nejvíc si vzpomínám na to, jak spolužák přišel s tím, že jeho kamarád je v té hře prý hodně dobrý by si proti nám rád zahrál. Hráli jsme tehdy osm proti němu a vyklepal nás všechny :-D. Zjistil jsem pak, že se jednalo v té době o jednoho z nejlepších Čechů v této hře. Viděl jsem ho pak jednou hrát naživo v herně a na ten pohled nezapomenu - úplně mi to změnilo pohled na tu hru, kdy jsem si uvědomil, jak moc velká lama na strategické hry jsem byl :-).
  • Counter-Strike (vydáno v roce 2000). "Kántra" jsem tehdy hrával v dřevních dobách verzí 1.0 - 1.6 s tím, že si ještě pamatuji, jak ve verzi 1.3 zrušili bunny hopping :-) (kdo pamatujete?). Hrávali jsme tehdy hodně s kamarády v herně (5v5), ale hrával jsem i online, i když je fakt, že pouze čtvrtou Gamezone ligu :-). Counter-Strike mě hrozně moc bavil, ale v Unreal Tournamentu jsem byl mnohem lepší.
  • Warcraft 3 (vydáno v roce 2002) a datadisk The Frozen Throne (vydáno v roce 2003). Třetí díl Warcraftu se mi líbil a chvíli jsem jej hrál i online (jen oddechově). Mou nejoblíbenější rasou byli Undead následovaní Orky.

A co hry mimo počítač?

Na deskovky bych si raději vyhradil samostatný článek. Nicméně, když pominu počítačové a deskové hry, tak v mládí nejvíc vzpomínám na Game Boy. Tato konzole a hry na ní byly v devadesátých letech poměrně hodně drahé, takže jsem jich moc nehrál. Každopádně, nejvíc vzpomínám na následující dvě:

Kromě Game Boye jsem hry na konzolích prakticky nehrál, tedy mimo chvilkové hraní na Super Nintendo Entertainment System (SNES) či PlayStation, když jsem byl u někoho na návštěvě.

A jaké byly vaše nejoblíbenější hry? Hráli jste spíš na počítači, nebo na konzolích?

Tagy
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
13 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Dobrý den,

na Váš web jsem se dostal díky Vaší přednášce https://www.youtube.com/watch?v=ORnIXpITa4g. Díky za ni.

Můj první počítač byla 286 s 1MB RAM, 40MB MFM diskem a grafikou Herkules, psal se rok 1996. Prince of Persia byla také moje první hra, Warcraft jsem také hrával přes sériový kabel (tehdy už na 386). U Dune II jsem strávil hodiny. Později Command & Conquer u které jsem strávil dny a noci, týdny. U žádné jiné hry jsem nestrávil tolik času.
Později Worms, které mě fakt bavily, hrávali jsme u kamaráda na počítači, můj je nezvládal.

U Carmageddonu hodiny kdy jsme se s kamarádem předháněli kdo dostane větší počet bodů za kreativní odstranění lidí ze světa.

Rád jsem hrával hru Lemris http://www.stare-hry.cz/hry/ostatni/lemris/ líbilo by se mi ji mít na telefonu, ale asi by neprošla schvalovacím procesem ve Store.

Nezapomněl jste na F-29 Retaliator? Ten jsem hrál s bratrem přes sériový port a bylo to super! Měl jsem mezi našimi pokoji natažen sériový kabel na hry a paralelní na přenos dat pomocí Norton commanderu :-).

Nějak mě hraní her (kromě Red Alert 2 Yuri's Revenge) přestalo bavit a raději jsem se věnoval/věnuji programování i když ne na takové úrovni jako Vy.

Mějte se krásně.

Petr Hložek

Děkuji za komentář :-).

Nezapomněl jste na F-29 Retaliator?

F-29 Retaliator mě minul, stejně jako Command & Conquer a Red Alert (ty jsem hrál jen velmi krátce).

Nějak mě hraní her (kromě Red Alert 2 Yuri's Revenge) přestalo bavit

Mám to podobně. Hry jsem hrával dost cca do konce roku 2005. Poté jsem s hraním přestal a věnoval se primárně studiu a programování. V současné době hrávám jen sporadicky.