Recenze knihy "Méně je více"

Od Petr Zemek, 2021-03-21

Recenze knihy Méně je více od Cait Flanders.

Minimalizmus je něco, co mě dlouhodobě zajímá. Po Menej je viac (Leo Babauta) a Digitální minimalismus (Cal Newport) jsem se dostal ke knize Méně je více od Cait Flanders.

Základní informace

  • Název knihy: Méně je více (přeloženo z anglického originálu The Year of Less)
  • Autor: Cait Flanders
  • Počet stran: 220
  • Rok vydání: originál 2018, překlad 2020

Obal (převzat z databazeknih.cz):


Obal knihy

Jak bych stručně popsal obsah

Kniha je životním příběhem autorky, která se rozhodla opustit konzumerismus a po jeden rok nenakupovat nic než nezbytně nutné předměty, jako je jídlo či toaletní potřeby. Kromě toho se zbavila 70% všech věcí, které vlastnila. V knize popisuje měsíc po měsíci, jak se jí dařilo, na jaké komplikace narazila a co dělala. Každopádně, kromě této zkoušky Cait popisuje i další strasti, se kterými se musela vypořádat: dluhy, alkoholismus, obsesivní sledování televizních pořadů (angl. binge watching), zajídání pocitů nezdravým jídlem, toxickým vztahem s partnerem a problémy v rodině. Kniha na závěr obsahuje krátkého průvodce redukováním pro ty, kteří by ji chtěli následovat.

Co mě zaujalo

Níže jsem z knihy vypíchnul několik bodů, které mě zaujaly. Před každým je uvedeno číslo stránky, které můžete využít, pokud byste si chtěli přečíst i kontext či něco víc. Samozřejmě, je potřeba mít přístup k českému překladu.

  • 82: "Nemůžeš ukončit čtrnáctiletý vztah s něčím (např. závislost) a očekávat, že si na to nikdy nevzpomeneš." Nelze s něčím skoncovat a očekávat, že se k tomu člověk alespoň myšlenkově nikdy nevrátí. Zvyky je navíc potřeba nahrazovat jinými zvyky. I tak ale je třeba počítat s tím, že své minulosti nelze úplně utéct. Je třeba to přijmout a pracovat s tím.
  • 86: "Když se vzdáte něčeho negativního, uvolníte tím místo pro něco pozitivního." Autorka to uvádí na příkladu: Když nedočtu knihu, která se mi nelíbila, tak mi to poskytne víc čas číst knihy, které se mi líbí. Když něco dělám z donucení, tak je třeba se zamyslet nad tím, zda je to opravdu nezbytné, a pokud ne, tak jít raději dělat něco jiného. K čemu se snažit něco dokončit jen proto, protože jste s tím začali? Souvisejícím termínem jsou tzv. utopené náklady (angl. sunk cost fallacy).
  • 130: "Ještě horší bylo pomyšlení na to, že jsem utratila peníze, abych ušetřila čas, a pak jsem téměř každou minutu promarnila." Když se nad tím člověk zamyslí, tak na jedné straně spěcháme, abychom ušetřili pár minut, a na druhé straně pak ušetřený čas strávíme koukáním na seriály.
  • 149: "Pro koho toto kupuješ? Pro osobu, kterou jsi, nebo pro osobu, kterou bys chtěla být?" Je třeba se podívat pravdě do očí. Každý o sobě máme představy, jak bychom měli vypadat, co bychom měli umět, co bychom měli dělat apod. Ne vždy jsou ale tyto představy reálné, a ne vždy je to něco, co skutečně chceme. Takže, než něco koupíme či si zapíšeme na TODO list, měli bychom se zamyslet nad motivací za danou položkou.
  • 158: "Věděla jsem, že nezdravým jídlem polykám své pocity." To stejné se mnohdy dát říct o sledování seriálů, hraní her a dalších aktivitách. Pokud to člověk dělá pro odreagování, tak je to v pohodě. Horší je, když je to provozováno s cílem se alespoň na chvíli necítit tak špatně.
  • 159: "Je to zvláštní, když si je člověk zcela vědom toho, co dělá, a přece se rozhodne dělat to dál, navzdory tomu, že ví, že je to špatné." Je to zvláštní, viďte?
  • 209: "Když strádáte, tak to nelze spravit žádným jídlem, pitím, nebo nakupováním. Musíte odhalit příčinu a zjistit, co se s vámi doopravdy děje." Ač si to nechceme přiznat, je třeba hledat příčinu, ne se snažit pouze řešit následky.

Zhodnocení

Kniha mě zaujala a přečetl jsem ji téměř jedním dechem. S autorkou jsem mnohdy soucítil, a spoustu z toho, co napsala, dávalo smysl a dokázal jsem se s tím ztotožnit. To, že (ne)nakupování se věnovala jen část knihy mi nevadilo. Kvalita sazby, tisku i překladu je na dobré úrovni. Pokud vnímáte, že nakupujete či doma schraňujete spoustu zbytečností, máte problém se závislostí, či jen rádi čtete životní příběhy, tak knihu mohu rozhodně doporučit.

A nyní otázka na vás, na čtenáře: Máte nějakou svou oblíbenou knihu o minimalizmu, kterou byste mi doporučili? Budu rád, když se o svůj tip podělíte v komentáři :-).

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
5 + 1 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.