Jak být produktivnější: klid a koncentrace

Od Petr Zemek, 2015-03-08

V předchozích dvou dílech našeho seriálu o produktivitě jsme se zabývali správou, plánováním a plněním úkolů. Dnes se podíváme na další důležitý aspekt: klidné prostředí, které vám umožní plnou koncentraci na to, co děláte.

Klidné prostředí

V minulém díle jsem zmiňoval, že je důležité se v jednom čase soustředit na jednu věc. Nedílnou součástí bylo vypnutí všeho, co by vás mohlo rozptylovat (mobil, emailový klient, prohlížeč atd.). To je ale pouze jedna část rozptylování. Tu druhou tvoří prostředí, ve kterém se nacházíte. Jak se vám bude pracovat na koleji v pokoji, kde vaši kamarádi paří GTAčko a neustále něco vykřikují? Nebo vedle někoho, kdo po vás pořád něco chce? Tím, že se nebudete moct soustředit, bude vaše produktivita rapidně klesat. A tak se dostáváme k hlavní myšlence tohoto dílu:


Zajistěte si pro práci co nejvhodnější prostředí.

Jelikož každému vyhovuje něco jiného, tak alespoň uvedu pár tipů, co pomáhá či pomohlo mně.

  • Jít pracovat jinam. Pokud ve svém pokoji nemáte klid (spolubydlící, hluk atd.), seberte se a běžte pracovat jinam. Ať už do vedlejší místnosti, do knihovny, do CVT (pokud jste studentem na FITu), či do parku. Zkuste více možností, abyste viděli, co vám bude nejvíce vyhovovat.
  • Vstávat dřív či jít spát později, než ostatní. Pokud máte možnost být někde, kde nebudete rušit ostatní (např. vedlejší místnost), tak můžete vstávat dříve než ostatní, či naopak chodit později spát. Jelikož ale dle mé zkušenosti většina lidí bývá delší dobu vzhůru a ráno si pospí, tak vám asi nezbude nic jiného, než se naučit vstávat dřív. Samozřejmě, pokud sdílíte jedinou místnost se svým spolubydlícím na koleji, tak tento přístup nelze aplikovat, protože byste ho rušili při spánku (nedělejte to, není to příjemné).
  • Sluchátka. Kupte si sluchátka, nejlépe tzv. circumaurální (obepínají celé ucho a lépe tak tlumí okolní hluk). Pusťte si do nich svou oblíbenou hudbu, při které se vám bude nejlépe soustředit.
  • Studijní skupina či vhodná společnost. Snažte se být v okruhu lidí, kteří podporují to, na čem pracujete. Pokud se učíte, tak si můžete najít tzv. studijní skupinu. Pokud programujete, tak si můžete najít někoho, s kým budete párovat. Je však nutné zaručit, že tím neutrpí pracovní nasazení, např. že místo práce byste hráli gamesky či se někde jen tak bezcílně poflakovali.

Cílem je, abyste se na práci mohli plně soustředit po co nejdelší dobu a nic vás při tom nerušilo.

A co v práci?

Jak už to v životě bývá, ne vždy se lze sebrat a jít pracovat do parku. Když někde pracujete (zaměstnání), tak se většinou očekává, že budete součástí kolektivu a budete během pracovní doby k dispozici. I tak se ale dají vymyslet zlepšení. Zvažte následující.

  • Přijít do práce dřív/později, než ostatní. Pokud máte flexibilní pracovní dobu, zkuste přijít do práce dříve, než ostatní, či naopak později a zůstat v práci déle. Čas, kdy vás nikdo nemůže rušit, můžete věnovat práci na náročnějších částech úkolů, u kterých je potřeba plné soustředění. Administrativní a jednodušší úkoly, na které se není potřeba tolik soustředit, pak lze řešit později.
  • Sluchátka. Opět, pomocí sluchátek lze odstínit okolní hluk a umožnit tak lepší soustředění.
  • Vypnutí notifikací. Zrušte si nedůležité notifikace. Např. typicky není nutné, abyste na emaily reagovali okamžitě. Lze si na ně např. vyhradit čas co hodinu. Pro urgentní zprávy se mnohdy využívají jiné kanály (telefon, jabber apod.).

Čím lépe se budete moct soustředit, tím můžete být produktivnější: uděláte toho více, zavlečete do vyvíjeného produktu méně chyb, budete se sebou více spokojeni (Wow, dneska jsem fakt zamakal.) atd. V důsledku toho všeho bude i váš šéf spokojenější.

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
4 + 6 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.