Tipy k práci z domu

Od Petr Zemek, 2020-03-15

Práce z domu (anglicky home office) je v současné době velmi aktuální téma. Chtěl bych se proto s vámi podělit o tipy, které vám pomohou být při práci z domu efektivnější a spokojenější.

Jelikož pracuji jako vývojař softwaru, tak mé tipy budou především orientované na oblast informačních technologií (IT). Mnoho z nich ale určitě bude použitelných i pro jiné oblasti.

Zvolte si pracovní rozvrh a držte se ho

To nejdůležitější na začátek. Je naprosto nezbytné si zvolit pracovní rozvrh a držet se ho. Jinak hrozí, že budete celý den zároveň v práci i doma, ale neuděláte všehovšudy nic ani do práce, ani si neodpočinete. Určete si, od kdy do kdy budete pracovat, kdy budete mít přestávky a kdy s prací skončíte.

Dále, domluvte se s rodinou či spolubydlícími a poproste je, aby váš rozvrh respektovali. Zvolte si vhodnou signalizaci, že jste zrovna v práci, aby ostatní věděli, že vás nemají rušit. Může se např. jednat o cedulku "pracuji, nerušit".

Vyhraďte si na práci místo a vybavení

V závislosti na svých možnostech si na práci vyhraďte místo a potřebné vybavení. Ideální je, pokud k tomu můžete dedikovat jeden pokoj, kam budete chodit pouze pracovat. To bývá ale velmi často nedosažitelný luxus, a tak je většinou potřeba své pracovní místo sdílet s místem, kde byste jinak normálně pobývali po návratu z práce. Pokud máte pracovní notebook, PC či jiné další vybavení, používejte k práci výhradně to. Pokud používáte k práci svůj osobní počítač, alespoň si na něm oddělte pracovní a soukromé záležitosti. Mějte např. jeden dedikovaný adresář pro práci. Pokud to váš operační systém umí, tak si na práci vyhraďte určitý počet pracovních ploch. Není nic horšího, než když po práci máte své pracovní záležitosti stále na očích a nutí vás to k nim očima sjíždět. Po práci si tak neodpočinete.

Připravte si své pracovní prostředí co nejblíže tomu, jak to máte v práci

Předpokládám, že v práci již máte vše nastaveno a optimalizováno tak, abyste byli co nejefektivnější (adresáře, pracovní plochy, dostupný software, okna, taby v prohlížeči, klávesové zkratky atd.). Snažte se i doma si vše nastavit tak, aby se vaše prostředí co nejvíce podobalo tomu pracovnímu. Je opravdu iritující, pokud jste při práci z domu limitováni tím, že jste si např. něco nenastavili či nepoužíváte něco, co byste v práci normálně používali. Snažte se zkrátka o to, abyste měli při práci z domu stejné prostředky, jako při regulérní práci.

Zbytečně se neodreagovávejte

Jedna z největších nástrah práce z domu je pokušení, které se na vás hrne ze všech stran. Nikdo vám nekouká na monitor a nevidí, co děláte. Cool, tak to nejdřív checknu, co je nového na Fejsu, Instáči, [doplňte dalších 100 sociálních sítí] a pak začnu pracovat. Jé hele, nový díl seriálu. Mrknu teď, nebo až po práci? Až po práci, musím něco udělat. (Po 10 minutách.) Mně to stejně nejde, půjdu zrelaxovat. Kde že mám ten nový díl? Aha, tady. (Po 45 minutách.) Tak jo, jde se zpět do práce. Kde jsem to byl? Jo, tady. (Po 10 minutách vám začne kručet v břiše.) Měl bych něco sníst. No a k jídlu samozřejmě mrknu na něco na YouTube (kdo v dnešní době jí bez koukání na televizi/videa?). (Po půl hodině.) Fajn, jde se makat. (Po 15 minutách vám přijde notifikace: "Hoj, nezahrajeme Fortnite?".) Jo, jasně! Pracuji přece z domu, ne?

Ne, to rozhodně nepracujete ;-). Takto se nepracuje. Takto se akorát zdeptává. Nic se neudělá a člověk si ani neodpočine, protože pořád myslí na to, že by něco měl dělat do práce. Snažte se proto o to se odreagovávat co nejméně. Když už se úplně roztěkáte, že nejste schopni se na práci soustředit, tak si raději jděte na nějakou dobu alespoň číst knížku, ať se uklidníte a můžete se vrátit k práci.

Chovejte se k práci z domu jako k normální práci

Ráno se nasnídejte, osprchujte, oblečte si místo pyžama něco normálního atd. Snažte se to brát tak, že jdete do práce, jen s tím rozdílem, že místo výkonu povolání teď máte přímo v domě či bytě. Budete se cítit lépe a umožní vám to si i při práci z domu zachovat stejnou rutinu. Tím, že toto všechno uděláte, svému tělu a mysli říkáte: "Teď je čas pracovat."

Nemixujte práci a osobní život

Když ráno vstanete, v klidu se nasnídejte a do práce "jděte" až potom. Nesnažte se po probuzení hned něco dělat do práce, pak se za 15 minut jít umýt, pak zase na 10 minut pokračovat, pak se najíst, pak chvíli pracovat a pak zase něco. Udělejte ráno vše, co byste udělali normálně před tím, než jdete do práce. Když v práci skončíte, tak se odpojte. Když pracujete, pracujte. Když máte padla, mějte padla. Když jste v práci, tak si vypněte nepracovní notifikace. Naopak, když v práci skončíte, tak si vypněte pracovní notifikace. Nemixujte práci a život, protože to dopadne tak, jak jsem psal v prvním tipu.

Dejte si pozor na to, co snímá kamera a zachytává mikrofon

Teď něco ryze praktického. Pokud v rámci práce musíte být na tele-meetinzích či jen občasně něco řešíte s kolegy přes některý komunikační nástroj, dejte si pozor na to, co snímá vaše web kamera či zachytává mikrofon. Určitě nechcete, aby ostatní viděli ten nepořádek u vás v domě či nedejbože polonahou přítelkyni, která zrovna vylezla ze sprchy. Kameru si buď vypněte, nebo alespoň dejte ostatním jasnou signalizaci, že jste zrovna "na callu". Stejně tak pokud používáte mikrofon, tak může nastat trapný okamžik, když s někým komunikujete a zrovna vás přijde přemlouvat babička, ať si dáte čerstvě upečený moučník a ať "už toho věčného sezení u počítače necháte".

Využijte možnost odpojení a nerušené práce

Pokud máte doma větší klid než v práci, tak to rozhodně zužitkujte. Např. se na hodinu odpojte a využijte možnosti naprosto nerušené práce, kdy vás nikdo nemůže přijít poklepat na rameno a vyrušit vás tak od soustředěné práce. Nejen, že toho uděláte víc a kvalitněji, ale budete i klidnější a šťastnější.

Závěr

Bylo toho málo? Mrkněte na obecné tipy pro spokojenější práci a život.

Co na zmíněné tipy říkáte? Máte také nějaké své vlastní vychytávky pro práci z domu? Neváhejte se o ně podělit v komentáři!

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
15 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.