Slasti a strasti práce z domova

Od Petr Zemek, 2020-10-10

Je tomu již sedm měsíců od doby, co jsem byl naposled v kanceláři. Ano, čtete dobře. Z důvodu doby Covidové jsem stejně jako spousta dalších lidí přešel od jara na práci z domu. V příspěvku bych se chtěl podělit o své zkušenosti z pohledu toho, co funguje a nefunguje, a zamyslet se nad tím, zda bych chtěl v práci z domu pokračovat, nebo se vrátit do kanceláře.

Smysl zamyšlení

Ať již za to může Covid či vývoj společnosti, tak trend začíná být zřejmý: stále více a více lidem je nabízena možnost částečné či trvalé práce z domu. Konkrétně můj zaměstnavatel plánuje nabídnout svým lidem možnost trvalé práce z domova. Chtěl jsem si proto zesumarizovat plusy a mínusy práce z domova při porovnání s prací v kanceláři. Jak asi tušíte, budu se primárně zaměřovat na to, co funguje a nefunguje pro mě osobně, ale část bodů bude pravděpodobně aplikovatelná i na další lidi.

Co pro mě při práci z domu funguje?

  • Klid a ticho. Oproti kanceláři (dá-li se tak prostorům ve stylu Silicon Valley říkat) mám doma parádní klid. Neruší mě lidi chodící či bavící se kolem mě a nemusím nosit celou dobu sluchátka.
  • Ušetřený čas, náklady a nervy za dopravu. Cesta z domu do kanceláře a zpět mi každý pracovní den zabrala hodinu (půl hodinu tam, půl hodiny zpět). A to jsem schválně jezdil do práce brzy ráno, abych se vyhnul ranním a odpoledním špičkám. Dále ušetřím peníze za benzín a nervy při zácpách ve městě.
  • Skutečně flexibilní pracovní doba. Něco jako flexibilní pracovní dobu už jsem sice měl, ale když musíte do práce dojíždět, tak si těžko můžete dovolit např. pracovat část pracovní doby ráno a část večer. Dále si mohu kdykoliv dát pauzu a vypnout se.
  • Méně sociálních interakcí. Pro introverty a poustevníky je práce z domova z tohoto pohledu požehnáním.
  • Na oběd si lze uvařit, co člověk chce. Nemusím být vázaný na to, co je daný den k dispozici v kantýně či restauraci.
  • Možnost regulace teploty a klimatizace. Doma si člověk může nastavit teplotu jak chce a nemusí řešit, že regulace teploty/klimatizace nefunguje (z mé zkušenosti častý problém při práci z kanceláří).
  • Menší šance kontaktu s nemocnými lidmi či naopak nakažení ostatních. Někteří chodí do práce i když kašlou, smrkají a celkově se necítí dobře, místo toho, aby si vzali sick day či šli na nemocenskou. Naopak, pokud se člověk necítí nejlíp, ale chce pracovat (či má nějaký termín, do kdy musí práci dokončit), tak alespoň nenakazí ostatní.
  • Možnost si zařídit pracovní prostředí podle svého. V práci jste omezeni tím, co vám poskytne zaměstnavatel. Doma si vše můžete zařídit tak, jak chcete. Stojí to sice peníze, ale pro lidi, kteří tráví čas na počítači i mimo práci, to určitě stojí za zvážení.
  • Lze si vyzvednout poštu a balíky doručované přepravními službami. Konečně mohu dopravcům volajícím v jedenáct hodin dopoledne odpovědět, že jsem doma a balíček si mohu vyzvednout, aniž bych si jej musel nechat přepravit na výdejní místo.

Co naopak nefunguje?

  • (Ne)Rovnováha mezi prací a životem (angl. work-life balance). Chybí mi vypnutí v podobě cesty z práce domů. Je totiž velmi těžké se během minuty přepnout z pracovního stavu do toho nepracovního. Dále, díky záznamům pracovní docházky, které si vedu, vidím, že při práci z domova pracuji ve výsledku víc hodin přesčas, než když jsem chodil do kanceláře. V neposlední řadě mám často tendenci se dívat, co se děje v práci. Celkově mám někdy pocit, že místo práce z domova žiji v práci :-). Výhoda je, že na tomto bodu mohu sám se sebou pracovat a něco s tím udělat.
  • Zvýšené finanční náklady. Elektřina, plyn, vodné, stočné apod. Je ale možné, že to firmy zohlední ve smlouvách pro lidi pracující z domova (náhrady části nákladů).

S čím dalším bývá problém

Následující body se mě sice přímo netýkají, ale chtěl jsem je zde pro úplnost uvést, protože pro mnoho lidí mohou mít zásadní vliv na to, zda se vrátit do kanceláře, nebo jít cestou trvalé práce z domova.

  • Nevhodné pracovní podmínky. Pokud vám doma běhají děti či nemáte vlastní místnost na práci, tak se vám zrovna nejlíp pracovat nebude.
  • Nekvalitní připojení k Internetu. Práce z domu klade vyšší nároky na vaše připojení k Internetu. Nekvalitní spojení ztěžuje práci nejen vám, a i vašim kolegům, kterým při video hovorech vypadáváte.
  • Nedostatek sociálních interakcí. Pokud jste sociálnější typ, tak vám živé interakce s jinými lidmi mohou chybět.
  • Absence klimatizace přes léto. Pokud doma nemáte klimatizaci, tak se přes léto můžete doslova zapotit.

Závěr

Za mě je volba jasná: práci z domova jsem si zamiloval a neměnil bych. Osobně beru dvě zmíněné nevýhody jako cenu za všechny ty výhody.

A jak to vidíte vy? Co funguje a nefunguje pro vás?

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
9 + 4 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Ahoj S3rváci,

díky za článek. V podstatě souhlasím. Pracuji poslední týdny z HO a je to vynikající (oproti open space). Snad více zaměstnavatelů zareaguje jako Avast. Myslím, že v další podobné krizi obstojí firmy, které na to budou připraveny - budou umožnovat pracovat z domu.