Přechod z Debian Lenny -> Squeeze a z KDE 3 -> 4

Od Petr Zemek, 2009-06-01

Jelikož letní semestr skončil, tak jsem se v sobotu (30.5.) rozhodl provést upgrade operačního systému na mém notebooku z Debian Lenny (stable) na Debian Squeeze (testing), takže dokud se Squeeze nestane stable, tak mám alespoň systém s rolling updates a nemusím neustále provádět upgrade distribuce pro získání nových verzí balíčků. Co mě bohužel moc nepotěšilo, tak je to, že už i Debian začal tlačit KDE 4 na místo KDE 3 a KDE 4 (ve verzi 4.2) se již dostalo i do testingu. Vzhledem ke mým špatným zkušenostem s KDE 4.0 jsem se musel rozhodnout, co dál...

Samotný upgrade

Upgrade jako takový proběhl bez nejmenších problémů. Stačilo změnit nastavení aptu (stable -> testing) a provést upgrade. Ještě předtím jsem ale na doporučení z jiných blogů manuálně odstranil celé KDE 3, protože podle jejich zkušeností s tím občas byly problémy. Pak už jen stáhnout cca 1300 MB nových balíčků a upgrade mohl začít :). Po restartu (jelikož nepoužívám distribuční jádro, tak by to šlo by to i bez něj, ale tohle mně přišlo jednodušší) už se na mě zubilo KDE 4.2.

Nové KDE 4.2

Nakonec jsem se tedy rozhodl dát KDE 4.2 šanci. Píšu explicitně 4.2, aby bylo jasné, že se nejedná o verzi 4.0, kterou jsem kdysi zkoušel a byla to otřesná zkušenost - nic pořádně nefungovalo a vypadalo to jako "Windows Vista 4 Linux". Nechápu, jak mohly některé distribuce (Fedora, OpenSuse, ...) zařadit KDE 4.0 místo odladěného a fungujícího KDE 3.5 - podle mě měly počkat až tak na verzi 4.3 či 4.4 (případně na 4.2, pokud by o to prostě mermomoci stály). Ač sami vývojaři označili vydání 4.0 jako nevhodné do ostrého provozu, tak i přesto se začalo toto prostředí nasazovat a z toho podle mě plyne značná část odporu a "KDE 4 sucks" názorů.

Takže cca rok a pár měsíců po vydání KDE 4.0 tady mám KDE 4.2. Po přihlášení na mě vyskočilo okno hlásající "KWin crashed with SIGSEGV". No super :). Tak restart KDM a přihlašuju se znovu. Tentokrát už se přihlášení podařilo a já se rozkoukávám. Během pár desítek minut zjišťuji, že vývojaři opravdu zapracovali a přibylo spoustu dříve chybějící funkčnosti. V rámci počátečního bloudění (co, jak a kde nastavit) se objevuje mírná frustrace, ale nevzdávám to. Během sobotního večera a neděle se mně nakonec podařilo prostředí nastavit tak, jak jsem potřeboval a ve výsledku jsem s novým KDE až na pár maličkostí celkem spokojen (více v závěru). Přikládám tipy, jak si nové KDE nastavit:

  • Zrušit všechny (kompozitní) efekty. Po tom, co jsem zrušil veškeré grafické efekty typu průhlednost, "gumovost" oken apod., které stejně nepotřebuji a které mně způsobovaly bolení hlavy, tak KDE (KWin) konečně přestalo padat a práce se zrychlila.
  • Jiné téma (theme), styl a barvičky. Společně s minulým bodem nejdůležitější změna - jakmile provedete změnu tématu z originálního Oxygenu na něco normálnějšího, změnu kurzorů myši na něco, co se pořád nehýbe, zvolíte vhodný styl (je tam dokonce na výběr Plastique, který jsem měl v KDE 3.5!), vhodnou dekoraci oken (zvolil jsem Crystal, který jsem opět měl v KDE 3.5), barvičky, fonty, splash screen atd., tak KDE konečně přestane vypadat jako Windows Vista a jeho vzhled se přiblíží vzhledu mého původního KDE 3.5.
  • Ostatní nastavení KDE a odstranění zbytečností. Další nastavení, především panelů (co se týče tohoto, tak zde je rozsah možných nastavení ještě větší než v KDE 3) a odstranění ostatních zbytečností (widgetů).
  • gtk-kde4. Naprostá nutnost - bez této vychytávky vypadají všechny GTK aplikace naprosto vyblitě a hnusně.
  • Změna start menu z nepoužitelného kickeru na klasické KDE start menu.
  • Odstranění aplikací, které jsou stále nepoužitelné (např. KDE network managera nahradit za wicd apod.)

Obrovskou výhodou (pro některé méně rozhodné jedince ale nevýhodou) je ohromná konfigurovatelnost prostředí (o které si mohou prostředí jako GNOME jenom nechat zdát), takže si můžete KDE nastavit naprosto k obrazu svému. Chcete dva panely, jako máte v GNOME, či změnit rozmístění a obsah panelů? Není problém. Chcete nastavit klávesovou zkratku pro cokoliv? Opět žádný problém. Já jsem díky této vysoké konfigurovatelnosti byl schopen si KDE 4 nastavit téměř tak, jako bylo KDE 3. Tohle považuji za další příčinu názorů, že "KDE 4 sucks", protože většina lidí (já jsem k ním také patřil) kouká na defaultní prostředí a než se jej pokusit nastavit, tak raději od něho odejdou.

Závěr

Čekal jsem, že KDE 4.2 bude nepoužitelné. První zkušenosti to potvrzovaly, ale poté, co jsem si prostředí přenastavil, tak musím říct, že tahle verze KDE 4 už použitelná je. Samozřejmě, ještě je třeba dost věcí dořešit a doladit - jak v samotném prostředí, tak v aplikacích a přišel jsem na spoustu věcí, které mě obtěžují - naštěstí už je většina reportovaná vývojařům. KDE 3.5 se to zatím samozřejmě nevyrovná, ale vývojaři mají dobře našlápnuto.

Přemýšlel jsem i nad jinými alternativami (GNOME, Xfce, Fluxbox), které jsem si vyzkoušel ve virtuální mašině, ale nakonec jsem došel k tomu, že mně KDE prostě vyhovuje a už jsem na něj zvyklý (ano, je to asi nejčastější důvod, proč u něčeho zůstat). Navíc z tohoto prostředí používám hodně aplikací. No a s přihlédnutím k tomu, že jsem odpůrce GNOME (Xfce na tom je podobně) a na prostředí typu Fluxbox, IceWM apod. prostě nemám :), tak zůstávám u KDE (pokud se tomuto prostředí mě nepodaří naprosto odradit, pak je možné vše :)).

Tagy
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
10 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Release early, release often. Jednim z duvodu proc tehdy Fedora KDE 4.0 zaradila je (protoze Fedora proste je vyvojarska distribuce) prave urychleni vyvoje. Bez nasazeni by pochopitelne vyvoj do stavu, v jakem to ted je, trval o neco (dost) dele.