Linux

Od Petr Zemek, 2016-11-20

Kolega se mě nedávno ptal na mé vývojové prostředí. Tak jsem si říkal, že o tom mohu rovnou napsat na blog, kdyby to ještě někoho zajímalo :). Podíváme se na operační systém, správce oken, terminál a aplikace, které používám (programování, multimédia a další), včetně pár screenshotů a odkazů na mé konfigurační soubory.

Od Petr Zemek, 2015-05-24

V dalším díle našeho seriálu o produktivitě se podíváme na efektivní práci s počítačem. A věřte, že ač název příspěvku vypadá jako z devadesátých let, tak bude aktuální :). Podíváme se v něm na různé aspekty práce s počítačem, jako je psaní na klávesnici, práce se správcem oken, shellem, editorem atd. Na konci příspěvku pak uvedu odkaz, odkud si můžete stáhnout mé nastavení prostředí a programů.

Od Petr Zemek, 2009-09-09

Ne, vhodnější nadpis, než je zbytečná tautologie v druhé části, mě opravdu nenapadl :). Debian Testing jsem na svém notebooku používal od srpna minulého roku až do poloviny února, kdy byl uvolněn Debian Lenny a já jsem (z důvodů dočasné absence bezpečnostních updatů) zůstal na stabilní verzi (Lennym). Po ukončení semestru jsem však na začátku června opět přešel na testovací verzi Debianu, na které jsem zůstal až do začátku srpna tohoto roku, kdy jsem přešel na "nestabilní" verzi Debianu - Unstable. Mé důvody a dojmy po měsíci používání naleznete dál v příspěvku ;).

Od Petr Zemek, 2009-09-04

Před pár dny jsem si nainstaloval Iceweasel 3.5.2 (sestavení Firefoxu pro Debian GNU/Linux)) z experimentální větve, protože v testing a unstable je stále pouze Iceweasel 3.0.12 (přitom 3.0.13 je venku už téměř měsíc a 3.5 dva měsíce) a ve stabilní větvi dokonce pouze Iceweasel 3.0.6... Když ale koukám na stav Firefoxu v jiných distribucích (v Ubuntu 9.04 je 3.0.8, v OpenSUSE 11.1 je 3.0.4, ve Fedoře 11 je 3.5.beta4), tak jsem rád za situaci, co je v Debianu (informace mám ze serveru distrowatch.com). Je mně jasné, že nových verzí balíčků z upstreamu je hodně, ale Iceweasel bude určitě patřit k těm nejpoužívanějším balíčkům, u kterých je oprava bezpečnostních chyb velice důležitá. No, ale třeba je za tím něco, o čem nevím, takže se v tom nebudu rýpat. V tomhle příspěvku bych chtěl zmínit moje dojmy z nové verze a problémy, na které jsem narazil (včetně jejich řešení).

Od Petr Zemek, 2009-08-24

Na téma tohoto příspěvku mě přiměl příspěvek Martina Kopty v článku Vim Plugins You Should Know About: snimpate.vim. O co jde? Drtivá většina programů umožňuje měnit své chování, vzhled atd. pomocí editace nastavení. Pokud vám něco nevyhovuje, případně chybí, a máte možnost to změnit, tak proč to neudělat, že? Co ale když budete pracovat s tímto programem na jiném stroji, kde nebudete mít své nastavení? Budete schopni s tímto programem obstojně pracovat? Nad těmito otázkami bych se chtěl v tomto příspěvku zamyslet.

Od Petr Zemek, 2009-07-15

VDPAU je aplikační rozhraní vytvořené firmou nVidia, pomocí kterého lze zrychlit přehrávání videa a odlehčit práci CPU (konkrétně je zatím podporováno MPEG-1, MPEG-2, H.264 a nějaké kodeky od Microsoftu) tak, že dekódování videa probíhá na GPU místo CPU (tedy na grafické kartě místo na hlavním procesoru). Jelikož vlastním podporovanou grafickou kartu a HD videa přehrávám velmi často, tak jsem se rozhodl tuto možnost vyzkoušet. Zde je návod jak jsem na to šel a mé postřehy.

Od Petr Zemek, 2009-06-01

Jelikož letní semestr skončil, tak jsem se v sobotu (30.5.) rozhodl provést upgrade operačního systému na mém notebooku z Debian Lenny (stable) na Debian Squeeze (testing), takže dokud se Squeeze nestane stable, tak mám alespoň systém s rolling updates a nemusím neustále provádět upgrade distribuce pro získání nových verzí balíčků. Co mě bohužel moc nepotěšilo, tak je to, že už i Debian začal tlačit KDE 4 na místo KDE 3 a KDE 4 (ve verzi 4.2) se již dostalo i do testingu. Vzhledem ke mým špatným zkušenostem s KDE 4.0 jsem se musel rozhodnout, co dál...