Užitečné doplňky do Firefoxu, které používám

Od Petr Zemek, 2009-07-26

Firefox jsem začal používat začátkem roku 2006 a používám jej doteď (resp. nyní mám Iceweasel, protože používám Debian, ale to je detail). Zkoušel jsem i jiné prohlížeče, ale Firefox mě ze všech prohlížečů, které jsem zkoušel, vyhovoval nejvíce. Z největší části do bylo dáno podporou doplňků (add-ons), kterých je v dnešní době neskutečně velké množství a dá se jimi modifikovat, přidávat a odebírat spoustu vlastností. Během doby, co Firefox používám, jsem narazil na celou řadu užitečných doplňků, které bych v tomto příspěvku chtěl prezentovat.

Všechny uvedené doplňky fungují ve Firefoxu 3.0 - aktuální verzi (3.5) jsem ještě nezkoušel, protože zatím se nachází pouze v repozitáři experimental, takže si počkám, až se dostane do unstable. Pro přehlednost je rozdělím do několika kategorií.

Zobrazení samotných stránek

  • Adblock Plus + Flashblock + Yet Another Remove It Permanently (YARIP) - Tyto tři doplňky jsem dal k sobě, protože se hodí mít všechny tři najednou. Bez těchto doplňků si nedokážu prohlížeč představit, což je primární důvod, proč používám právě Firefox. Adblock slouží pro blokování obrázkové reklamy (buď si můžete reklamy označovat manuálně nebo na Internetu existují seznamy, které obsahují pravidla pro filtrování většiny běžných reklamních bannerů), Flashblock zase místo každého videa ve formátu flash na stránce zobrazí pouze rámeček s tlačítkem pro zobrazení tohoto videa. Tyto dva doplňky dělají prohlížení webu snesitelným - přikládám pár screenshotů:

    ronnie.cz
    Zobrazení bez těchto doplňků.
    ronnie.cz
    Adblock + Flashblock.

    Pro jednorázové čtení je to dostačující, ale pokud takovéto stránky navštěvujete častěji, pak je na místě použít YARIP, který dokáže permanentně ze stránky odstranit libovolný prvek daný XPath výrazem (nemusíte jej tvořit manuálně, na stránce si lze danou oblast zvolit "vyklikáním"). Takže pokud si chvíli se stránkou pohrajete, dostanete následující výsledek:

    ronnie.cz
    YARIP

    Prostě nádhera.

    Poznámka pro moralisty - naprosto nesouhlasím s tím, že blokování reklamy je nemorální. Nemám nic proti nevtíravé textové reklamě, ale co je moc, to je příliš. Jak se má člověk orientovat na webu, když je zaplaven tunou pestrobarevných obrázků, které se ještě pohybují a nedejbože vyluzují zvuky? Za opravdu největší úchylnost považuji reklamy ve flashi. Tento způsob blokování reklamy akorát dělá prohlížení webu snesitelné. Tvrdit, že toto explicitní blokování reklamy je nemorální, je jako tvrdit, že je nemorální používat prohlížeč bez flashe nebo textový prohlížeč jako je elinks...

Vzhled a chování Firefoxu

  • Hide Menubar - Postupem času jsem přišel na to, že ve většině případů k přístupu k položkám menu využívám klávesové zkratky a že jej tedy nepotřebuji vidět. Tímto doplňkem získáte možnost hlavní menu odstranit (tato volba stále ve Firefoxu není, ale měla by se objevit v následující verzi, zřejmě 3.6, takže pak bude tento doplňek zbytečný). Výhodou je, že získáte o něco více místa na zobrazení vlastního obsahu stránek.
  • Oldbar - Pokud vás štve vzhled a chování adresového pole ve Firefoxu 3.x a chtěli byste zpět to, co bylo ve Firefoxu 2.x, pak tento doplňek je ta správná volba (tohle byl tuším první doplňek, který jsem si ihned přidával do Firefoxu ve verzi 3.0).

Vývoj webových stránek

Tyto doplňky mívám zapnuté pouze při vývoji.

  • Web Developer - Asi nejdůležitější doplněk pro webového vývojaře. Obsahuje obrovské množství možností modifikace zobrazení webových stránek (nemá smysl je tady vypisovat - v případě zájmu mrkněte na stránky doplňku, nebo si jej přímo vyzkoušejte).
  • Firebug - Další důležitý doplněk, který slouží k ladění webových stránek, css stylů a především javascriptu.
  • DOM Inspector - Prohlížení DOM modelu stránek (využívá jej Firebug).
  • Html Validator - Offline validace webových stránek (hodí se, pokud například nemáte přístup k Internetu nebo chcete průběžnou kontrolu validity stránek při vývoji, kterou vám webový validátor neumožní).

Ostatní

  • It's All Text! - Parádní vychytávka (za doporučení děkuji Ondrovi). Ke všem elementům textarea se přidá ikona Edit, na kterou když kliknete, tak se otevře vámi zvolený textový editor (říkal tady někdo Vim?) s obsahem tohoto textového pole. Po uložení v editoru dojde k obnovení textu v daném textovém poli. Hodí se především na editace delších textů, jako jsou příspěvky do blogu či editace wiki.

Pokud používate také Firefox (či nějaký jiný prohlížeč, který vychází z Firefoxu), jaké doplňky používate? Bez kterých si prohlížení webových stránek nedokážete představit?

Tagy
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
1 + 2 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.