Závislácké činnosti

Od Petr Zemek, 2011-07-06

Po několika dnech strávených nad důkazem v článku, který aktuálně píši, mě napadlo napsat následující příspěvek. Bude o činnostech, které jste schopni provozovat několik dní za sebou, a které působí dojmem závislosti :).

Po několika dnech strávených nad důkazem v článku, který aktuálně píši, mě napadlo napsat následující příspěvek. Bude o činnostech, které jste schopni provozovat několik dní za sebou, a které působí dojmem závislosti :).

Pod pojmem závislost zde však nebudu mít na mysli závislosti na drogách, alkoholu, facebooku, apod., které mají trvalejší charakter, ale spíše takové, kterými se zabýváte třeba několik dní v kuse a po jejich dokončení závislost na čas opadne. Poznávací znamení závislácké činnosti uvažuji následující.

  • Jak s danou činností začnete, tak musíte pokračovat, i když třeba víte, že by vám prospělo jít dělat něco jiného.
  • Jste schopni ji provozovat několik dní v kuse, pouze s kratšími pauzami.
  • Když musíte odskočit udělat něco jiného, tak na tuto činnost neustále myslíte a vypadáte, že jste v transu.
  • Když nemůžete pokračovat, tak jste nevrlí a těžko se soustředíte na novou činnost.
  • Po dokončení úkolu si dáte oddych a jste schopni jít dělat něco jiného.

Vím, že to je dosti vágní, a že některé klasické závislosti by sem šly zařadit (a zřejmě i ta první z mých tam patřila, viz níže), ale nic se nedá dělat. Snad tušíte, co tím myslím :). Za svůj dosavadní život jsem si uvědomil, že "trpím" ("trpěl jsem") těmito třemi závisláckými činnostmi.

  • Hraní gamesek. Toto již je pasé, ale i přesto to sem uvedu. Taktéž jsem uvažoval, že bych o tom někdy napsal něco víc. Ve zkratce: kdysi jsem býval náruživý herní pařánek, kterému nečinilo problém strávit několik dní v kobkách Stonekeepu či tréninkem na turnaj. Ze singlovek jsem byl dost zaměřený na dungeony a RPG, z multiplayer záležitostí pak CS, UT99 a UT2004 (to jsem hrával i za český národní tým; vyhrabal jsem screenshot, jak jsme kdysi vyklepli Anglii -- nick jsem měl tehdy jiný, než mám teď).

    Jeden z největších záseků, co si tak pamatuji, tak byl s Might and Magic VI, kterou jsem hrál snad dva měsíce, a většinu času jsem byl opravdu v transu. Ve škole jsem přemýšlel, kam zajdu příště, cestou domů o tom, kam naházet skill pointy, a před spaním na to, jak si následující den perfektně zařádím v Dračích píscích :).

  • Programování. Toto asi znáte všichni, prostě máte před sebou zajímavý problém, a nemůžete skončit, pokud jej nevyřešíte. Vzpomínám si, že při řešení týmových projektů jsem se vždycky těšil, jak se slezeme někde v CVT a budeme na tom celý den dělat. Další den zase. Teď mě za to i platí, což zní parádně, ale jednu nevýhodu to má. Mnohdy se mi stane, že po návratu z práce stejně nejsem schopen nic dělat, protože pořád přemýšlím, jak to navrhnu, jak to implementuji, jaké řešení by bylo nejvhodnější, apod. Těžko se pak soustředím na něco jiného.
  • Psaní vědeckých článků. Novinka, která se u mě naplno projevila až od začátku doktorského studia. Dostanu nějaký zajímavý nápad či námět a jsem schopen strávit několik dní psaním článku a vymýšlením důkazů. Intenzivně hledám články, které se mým tématem zabývají a studuji je. Je to neuvěřitelný pocit, když jste na stopě nějakého problému a procházíte spoustu publikací, kde nacházíte další a další odkazy na práce, které se tím zabývaly, a zjišťujete, jaký je známý stav problematiky. Něco jako detektivka. Vím, že to zní divně a nepochopitelně. Já jsem si taky nikdy nemyslel, že mě to takto pohltí, ale je to tak :). Připadá mi to, podobně jako u gamesek, jako únik do jiného světa.

    Nevýhodu to má tu, že např. po víkendu, když mám jít do práce, a mám rozdělaný důkaz, tak se špatně programuje, protože člověk neustále myslí na důkaz :).

A jaké jsou vaše závislácké činnosti? :) Jak se zbavujete myšlenek na provedenou činnost, když máte jít dělat něco jiného?

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
1 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

xylofon (neověřeno)

12 years 9 months zpět

Na tom programování se shodneme, mám to úplně stejně :). Nejvíce času strávím vždy u návrhu (někdy si "urvu" příliš velké sousto), což u mne kromě výše zmíněných příznaků způsobí po čase frustrace, někdy i bolesti hlavy (pravé hemisféry, levá mě nikdy nebolela - někdy mám pocit jako bych ji ani neměl). Navíc vrozená zbrklost způsobí, že se po pár dnech strávených nad návrhem vrhnu na implementaci a když už mám téměř hotovo, napadne mě jiné, lepší řešení návrhu, často diametrálně odlišné od aktuálního a tak vše smažu a začínám od znova. Navíc pokud se implementace v průběhu řešení "rýsuje" tím správným směrem, zvyšuje se mi tep a hladina adrenalinu v těle, neboť se už nemohu dočkat, jak bude vypadat konečný výsledek :). Toto platí u všech mých "osobních" projektů (psaných většinou v C/C++ a Pythonu) - "hotových" (po absolvování předmětu FLP jsem přišel na lepší způsoby návrhu, takže jejich kód se mi už nelíbí) i těch rozpracovaných. U školních to vypadá tak, že si s nimi ze začátku hraji, pak zjistím že už se mi nedostává času a tak zbytek projektu narychlo zbastlím a výsledek se mi vůbec nelíbí (většinou ale naštěstí pro mne funguje :).

S tou několikadenní závislostí mi mluvíš z duše :-D Raději si místo dovolené někde u vody sednu k nějaké dobré hře (může jich být i více) a strávím ten čas u ní. Nevím proč, ale po pár dnech se pak cítím odpočatější a mám mnohem větší chuť do práce. Jenže vysvětluj to lidem kolem sebe... :-)