zamyšlení

Od Petr Zemek, 2015-03-15

Některé skutečnosti si člověk uvědomí či plně docení až u projektů, které trvají několik let a vystřídá se na nich více lidí. Tento příspěvek je o tom, jak učinit takové projekty udržovatelné, tedy schopné odolat náporu času a zásahům programátorů.

Od Petr Zemek, 2014-07-26

Někdo preferuje mezery, někdo tabelátory. Diskuse o tom, který způsob je lepší, bývají nekonečné, protože každý z nich má své pro a proti a každý programátor to vidí jinak, takže to nemá smysl řešit. V následujícím článku bych však chtěl argumentovat, proč není dobrý nápad v kódu tabelátory a mezery mixovat.

Od Petr Zemek, 2011-09-25

To, že se zajímám o doktorské studium, asi není žádná novinka (přece jen jsem doktorandem na FITu). Jelikož se fakulta vyvíjí, tak nutně dochází ke změnám. O dvou z těchto změn, týkajících se vypisování kvalifikačních prací (bakalářky, diplomky) doktorandy, bych se chtěl zamyslet v následujícím příspěvku.

Od Petr Zemek, 2011-07-06

Po několika dnech strávených nad důkazem v článku, který aktuálně píši, mě napadlo napsat následující příspěvek. Bude o činnostech, které jste schopni provozovat několik dní za sebou, a které působí dojmem závislosti :).

Od Petr Zemek, 2009-12-20

Před hodinou jsem se vrátil ze srazu naší třídy ze základní školy po 8,5 letech. Je zajímavé, co si člověk při takových setkáních uvědomí...

Od Petr Zemek, 2009-08-24

Na téma tohoto příspěvku mě přiměl příspěvek Martina Kopty v článku Vim Plugins You Should Know About: snimpate.vim. O co jde? Drtivá většina programů umožňuje měnit své chování, vzhled atd. pomocí editace nastavení. Pokud vám něco nevyhovuje, případně chybí, a máte možnost to změnit, tak proč to neudělat, že? Co ale když budete pracovat s tímto programem na jiném stroji, kde nebudete mít své nastavení? Budete schopni s tímto programem obstojně pracovat? Nad těmito otázkami bych se chtěl v tomto příspěvku zamyslet.