Koncert - Epica + Amberian Dawn (5.11., Zlín, Masters of Rock Cafe)

Od Petr Zemek, 2008-11-06

Na tento koncert jsem se těšil už od letních prázdnin, kdy jsem si zakoupil lístek v předprodeji. Epica (Holandsko, symphonic/gothic metal) patří mezi mé oblíbené skupiny, protože jsem fanoušek ženského operního hlasu (nejen) v metalu (Tarja Turunen, Simone Simons, Sarah Brightman atd.) a také styl Epicy ("beauty and the beast") se Simone Simons (soprán) a Markem Jansenem ("death growling") se mi líbí. Při koupi vstupenek jsem ještě netušil, že jako předkapela se objeví má další (poměrně mladá) oblíbená kapela - Amberian Dawn (Finsko, symphonic power metal) - mohl jsem se tudíž těšit dvojnásobně :).

Nadešla tedy středa 5.11. a já se vydal do Zlína. Trošku mě mrzelo, že jsem nestihl matematickou přednášku prof. Šlapala, ale co se dá dělat. Do Zlína jsem dorazil kolem šesté hodiny večerní a projel jím až na Tyršovo nábřeží. Našel jsem sice přesnou adresu klubu, kde se měl koncert konat, ale nepodařilo se najít jeho přesnou lokaci na mapě, takže jsem si trošku prošel ono nábřeží, než jsem klub našel. Ještě před tím jsem si ale skočil na večeři a pak hurá na koncert :).

Koncertní prostor byl vyhovující - stál jsem se asi 2 metry od pódia a měl jsem tudíž perfektní výhled. Jako první se na pódiu objevila výše zmíněná skupina Amberian Dawn. První, co mě překvapilo, byl účes frontmanky ("rovné" zrzavé), který vypadal mnohem lépe, než na promo fotografiích, kde má spíše kudrnaté vlasy. Občas (mezi skladbami) se mikrofonu chopil i basák Tommi Kuri, jehož hlášky vždycky pobavily celý sál (např. "We came here from a tropical peninsula called Finland. You may know it - we got a lot of shitty bands out there..." nebo "We are here to support Epica - have you heard of them?"). Jejich vystoupení bylo parádní, v sále měli po celou dobu podporu a musím říct, že Epice se výběr předkapely opravdu povedl. Zahráli většinu písniček ze svého alba "River of Tuoni" a také některé nové z připravovaného alba (např. "Shallow water"). Co bych ještě vyzvednul, tak byla kytarová sóla Kasperiho Heikkinena.

Skončili něco před devátou a po nezbytné výměně nástrojů a aparatur se na pódiu objevila všemi očekáváná Epica. Na pódium přišli (za hudebního doprovodu) postupně všicichni členové - Ariën van Weesenbeek (bicí), Coen Janssen (klávesy - hustý týpek), Ad Sluijter a Yves Huts (kytara), Mark Jansen (kytara a growling) a samozřejmě Simone. Hráli většinu písniček ze svého posledního alba ("The divine conspiracy"), z něhož se mi nejvíce líbilo "Chasing the dragon". Všichni členové si vystoupení neuvěřitelně užívali a sál s nimi. Ke konci jejich vystoupení bylo zajímavé sledovat, jak se Ariën a Coen předváděli, kdo bude mít větší podporu v sále :).

Koncert skončil za mohutného potlesku po jedenácté hodině a já se vydal zpět do Brna na kolej. Celkově se jednalo o parádní koncert a jsem rád, že jsem tam byl :).

Tagy
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
10 + 9 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

s/Trošku/Velmi/
s/, ale co se dá dělat/ a diskusi v přilehlích kruzích, které jsou mi inspirací ve dne i v čase nočním/