A je to tady: čeká mě první rok na doktorském

Od Petr Zemek, 2010-09-15

Ještě před prázdninami jsem úspěšně zdolal státnice a dostal se na doktorské studium na FIT VUT. Jelikož nový školní rok začíná již za pár dní, chtěl bych napsat pár řádek o nadcházejícím roce z pozice doktoranda.

Pár suchých slov o doktorském studiu na úvod :)

Doktorské studium je od letošního roku standardně čtyřleté. První rok musí každý absolvovat čtyři předměty, které by se měly týkat zaměření studenta a jeho disertační práce (alespoň jeden z nich musí být matematika či fyzika). Nejpozději během druhého roku je třeba složit zkoušku z angličtiny. Během druhého roku se také skládá státní doktorská zkouška. Zbývající roky pracuje student na své disertační práci. Každý student má také povinnost odpracovat určitý počet tzv. "započitatelných hodin", např. vedením (demo)cvičení, opravováním projektů a písemek, hlídání na zkouškách atp.

Moje disertační práce

Téma mojí disertační práce je "Transformace formálních modelů" (teoretická informatika), kterou budu zpracovávat pod vedením prof. Meduny. V souvislosti s mojí disertací připravujeme s mým školitelem již tři vědecké články k publikaci do mezinárodních časopisů, takže se v žádném případě neflákám ;). Uvidíme, jak to půjde rychle, ale chtěl bych disertační práci dopsat co nejdříve.

Studium

Po dohodě se školitelem jsem si zapsal následující předměty.

Zimní semestr:

  • Moderní teoretická informatika (TID) - předmět mého školitele, na který se těším asi nejvíce. Je zajímavé, že je o tento předmět takový zájem (celkem ho má zapsáno 15 studentů, což je, vzhledem k tomu, že se jedná o doktorský předmět, dost). Dost možný důvod je ten, že prof. Meduna patří k nejlepším pedagogům na škole a některé nabyté znalosti a zkušenosti bude moct využít téměř každý student (důkazové techniky, formální modely).
  • Vybraná témata z analýzy a překladu jazyků (APD) - překladač u doc. Koláře. Tento předmět jsem si zvolil jednak z toho důvodu, že mě překladače zajímají, a také proto, že aplikace mé disertační práce budou zřejmě z velké části z této oblasti.

Letní semestr:

Oba semestry:

  • Angličtina pro doktorandy (JA6D) - jedná se o nepovinný předmět pro studenty doktorského studia, který by jim měl pomoct v přípravě na zkoušku z angličtiny. I přesto, že si myslím, že angličtinu celkem zvládám (drtivá většina mých prací, včetně bakalářské a diplomové, je psána anglicky), jsem si tento předmět raději zapsal (hlavně z toho důvodu, že se alespoň rámcově dozvím, na jaké úrovni ona zkouška bude).

Výuka

V rámci praxe se budu angažovat v následujících předmětech.

Zimní semestr:

Letní semestr: zatím nevím

Kde mě najdete?

Zatím mám akorát zaměstnanecký účet -- kancelář stále ne :(. Vzhledem k tomu, že jsem byl ubezpečen, že bych ji měl dostat, tak jsem zatím klidný. Nerad bych ale skončil jako "bezkancelářník" :).
EDIT: Tak kancelář již mám (C220), ale ještě budeme muset nějak vyřešit rozesazení, protože nás tam je nějak moc :).

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
4 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.