Změny ve vypisování kvalifikačních prací doktorandy na FITu

Od Petr Zemek, 2011-09-25

To, že se zajímám o doktorské studium, asi není žádná novinka (přece jen jsem doktorandem na FITu). Jelikož se fakulta vyvíjí, tak nutně dochází ke změnám. O dvou z těchto změn, týkajících se vypisování kvalifikačních prací (bakalářky, diplomky) doktorandy, bych se chtěl zamyslet v následujícím příspěvku.

Změny, o kterých se budu bavit, vychází z posledních zápisů kolegia děkana. Abych vás uvedl do situace, tak doposud mohl doktorand (či přesněji student doktorského studia) vypisovat téměř neomezené množství bakalářských prací na libovolné téma. Vypisování diplomových prací doktorandy není doporučováno. Podmínkou bylo, aby zadání prošlo přes kontrolu na ústavu. Pokud to přepísknul s počtem vedených studentů, dostal pokárání od vedoucího ústavu.

Změny jsem zaregistroval dvě:

  • Omezení počtu vedených a vypsaných prací. Limity jsou uvedeny ve Vyhlášce proděkana FIT č. 9/2011. Doktorand může vypsat nejvýše 3x více prací, než může vést. Např. doktorand v 1. ročníku může vést 3 bakalářky a 0 diplomek, přičemž může vypsat 9 témat. Tyto limity se ale mohou lišit ústav od ústavu (jsou pouze implicitní, pokud vedoucí ústavu neřekne jinak). Mám dojem, že u nás na UIFS nemůže doktorand v 1. ročníku standardně vypsat ani jednu bakalářku.

    Proč tuto volbu ale nenechat na doktorandovi? To nemá vlastní hlavu, aby odhadl, kolik prací by tak zvládl? Proč to nedat jako doporučení s tím, že doktorand se tím může, ale nemusí řídit (na vlastní nebezpečí)? Aha, já zapomněl -- jelikož se na FITu do doktorského studia přijímá téměř každý, tak je třeba to stádo nějak ohlídat... :)

    Další věc, nad kterou jsem přemýšlel, je, že je limitován počet vypsaných témat, nikoliv pouze počet lidí, kteří se mohou na témata doktoranda přihlásit. Proč to (když už tam musí být limit) neudělat tak, že se bude limitovat jen počet lidí, kteří se mu na témata mohou přihlásit?

  • Omezení tématu prací. Vypsaná témata by nyní měla být zejména z oblasti disertace doktoranda, ostatní jen výjimečně. Ano, doktorand by neměl vypisovat témata, která nebude schopen po odborné stránce vést, ale proč to omezení na disertaci? Např. já mám disertaci z oblasti teorie formálních jazyků, ale zároveň jsem na grantu týkajícím se reverzního inženýrství (dekompilace). V rámci grantu píšeme a publikujeme články. Dalo by se říct, že má odborná orientace je teorie formálních jazyků a zpětný překlad. Domnívám se, že z obou témat jsem schopen vést studenty bakalářského studia. Nemělo by to omezení tématu být spíše na odbornou orientaci doktoranda? Ale i tak, k vedení bakalářky opravdu nepotřebujete Ph.D. v daném oboru...

    V aktuálním roce vedu jednoho studenta na téma z oblasti teorie formálních jazyků, jednoho z oblasti překladačů, a dva z oblasti zpětného překladu (dekompilace). Ač s tématem mé disertace souvisí jen jediná práce, připadám si, že jsem kvalifikovaný vést i ty ostatní. Ale možná zrovna toto bylo myšleno pod tím "výjimečným případem"...

Celkově mi ta nová omezení přijdou jako šitá horkou jehlou. Ale možná řeším blbosti... To posuďte sami :).

Jaký je váš názor na aktuální situaci? Velmi se těším na vaše podnětné komentáře!

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
5 + 2 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Zbysek (neověřeno)

12 years 5 months zpět

Omezení již počtu vypsaných témat oproti počtu zapsaných témat bylo řešeno na několika vnitrofakultních diskuzích ak. pracovníků - bohužel moc doktorandů se statusem asistenta tam nebylo, a když tam někdo byl, tak to byly ty zářné výjimky. Důvod si už přesně nepamatuji, ale šlo o to, že druhé řešení se zdálo jako pofiderní z hlediska studentů, kteří by sice viděli u daného pracovníka volná témata, ale nemohli by se na ně hlásit.

Osobně si myslím, že je to jenom restrikce pro doktorandy-ignoranty, kteří se neřídí zdravým rozumem (a prý těch případů prostě již bylo moc). Ti, kteří se zamýšlí nad těmito věcmi, také většinou aktivně pracují jak se svým školitelem, tak o nich má povědomí vedoucí ústavu (a mohou si tedy výjimku snadno dohodnout), takže pro ty je to omezení de fakto jenom formální (pokud se cíleně nebudou snažit překročit onu zdravou míru :-).

Díky za komentář.

[..] šlo o to, že druhé řešení se zdálo jako pofiderní z hlediska studentů, kteří by sice viděli u daného pracovníka volná témata, ale nemohli by se na ně hlásit.

Předpokládám, že by nebyl problém, aby Ing. Lampa doplnil do WISu skrývání témat od člověka, který již má "plno". I u tohoto řešení by se ale bohužel dalo namítnout, že není neprůstřelné.

Osobně si myslím, že je to jenom restrikce pro doktorandy-ignoranty, kteří se neřídí zdravým rozumem (a prý těch případů prostě již bylo moc).

Já mám pořád pocit, že všechna tato omezení vznikají z toho důvodu, že fakulta chce přijímat co nejvíce doktorandů, a způsobem zavádění nových a nových restrikcí se snaží řešit tím vzniklé problémy. Budu ale velmi rád, pokud mě někdo přesvědčí o opaku (možná mám v nasazené růžové brýle).

Self (neověřeno)

12 years 5 months zpět

"u ostatních doktorandů je tento počet omezen (přesný limit jsem nebyl schopen zjistit)"...
Nějaké konkrétní údaje jsem viděl ve Vyhlášce proděkanů č. 9 z 8.9.2011, nebo ty už neplatí?

Petr Zemek

12 years 5 months zpět

In reply to by Self (neověřeno)

Moc díky za info, opravdu to tam je. Toto jsem přehlédnul. Upravil jsem příspěvek, aby to někoho nemystifikovalo.