Skončil první týden zkouškového a mám 5 zkoušek (ze 7) za sebou

Od Petr Zemek, 2009-05-15

V poslední době jsem toho moc nenapsal (neplést s nenaspal - spím dostatečně dlouho :)), protože končil semestr (termíny odevzdání projektů se blížily) a začalo zkouškové. Mám ze sebou první týden zkouškového, tak se alespoň podělím s pocity a průběhem letošního zkouškového, které bylo zvláštní tím, že jsem měl 5 zkoušek (z celkem 7) během 9 dnů (a z toho 4 zkoušky během 4 dnů).

  • 7.5. - FPR - Funkcionální a logické programování (V) - Jelikož nás v tomto kurzu je 9 aktivních, tak jsme si mohli zvolit termín, který by nám vyhovoval. Většina byla pro tento termín, který se tak vlastně stal předtermínem, protože byl ještě před začátkem zkouškového. Mělo to tu výhodu, že jsme měli Haskell a Prolog v paměti ze zpracování našich projektů, takže to bylo mnohem lepší, než kdybychom to měli později. Zkouška se skládala ze 2 příkladů v Haskellu (kvaternární vyhledávácí strom pro 2D prostor s operacemi vyhledání a vložení bodu a výpis histogramu zastoupení znaků v souboru), 3 příkladů v Prologu (implementace foldl, vyhledání volných proměnných v daném lambda výrazu, provedení substituce v daném lambda výrazu a nalezení podseznamů daného seznamu pomocí backtrackingu) a 1 bonusový příklad v Goedelu (heh :)) - vše pouze na papír. Příklady rozhodně nebyly triviální (snad až na ten poslední příklad z Prologu), ale s dostatečnou přípravou v podobě hraní si s Prologem a Haskellem to nebyl zase tak veliký problém. Jediné, co mě vadilo, bylo to, že to bylo programování na papír, které příliš nemám rád, protože když si to člověk nemá šanci odzkoušet, tak na dost věcí zapomene. Jelikož písemku zatím doc. Kolář neopravil (i když ji psalo jen 8 lidí), tak nevím, jak mi dopadla, ale určitě mám dvě chyby ve druhém příkladu (zapomněl jsem, že v Haskellu nejde přímo porovnat Char a Int a pak mám špatně přepočet u šířky histogramu). Zbytek bych měl mít snad dobře :).
  • 12.5. - POS - Pokročilé operační systémy (P) - Na tuhle zkoušku jsem se těšil - 65 bodů, 10 fulltextových otázek a 1 příklad na implementaci daného synchronizačního problému pomocí pthreads :). Otázky byly snad ze všech oblastí, kterými jsme se zabývali (jádro, synchronizace, správa paměti, V/V a souborové systémy) a na zkoušku byla nutná poměrně dobrá příprava, protože když u fulltextových otázek nevíte, tak nic moc (kloudného) nenapíšete. Takže jsem ji rozhodně nepodcenil a ač se mohlo zdát, že mě (slovy spolužáka) "POS položil" (kvůli pozdějšímu příjezdu na kolej), tak se příprava vyplatila a předmět končím s 99 body. Ing. Lampa začal s opravováním hned a během dvou dnů opravil téměř polovinu písemek, takže už ve čtvrtek jsem se dozvěděl výsledek.
  • 12.5. - WAP - Internetové aplikace (V) - Webovky prof. Hrušky a 50 otázek s odpověďmi ano/ne (za špatnou odpověď bylo -0,7 bodu). Tenhle styl písemek opravdu nemám rád, protože platnost nekterých tvrzení by šla určitě popřít na základě vhodné argumentace. Otázky byly buď trapně jednoduché, nebo na marginálie a jednalo se o průřez celým předmětem (SGML, HTML, CSS, JavaScript, PHP, XML a AJAX). Protože jsme písemku vyplňovali do formuláře, tak výsledky byly již ve čtvrtek a zkouška pro mě dopadla lépe, než jsem čekal (myslel jsem, že tam budu mít víc chyb, protože u některých otázek jsem si nebyl jistý, ale vyšlo mě to, i s bodovou rezervou, na A).
  • 15.5. - GJA - Grafická uživatelská rozhraní v Javě (V) - V tomto předmětu se asi inspirovali prof. Hruškou a jednalo se opět o 50 otázek s odpověďmi ano/ne (za špatnou odpověď byl -1 bod). Čekal jsem něco mnohem horšího, než co jsme tam měli, ale i tak mě dost tvrzení přišlo diskutabilních. Jsem opravdu zvědavý, jak to dopadne. Zadal jsem 47 odpovědí, ale u nekterých jsem si nebyl jistý. Vzhledem k tomu, že ke zkoušce jsem šel s 50 body, tak by to na A mohlo vyjít. Pokud to ale nakonec bude B nebo C, tak mě to u tohoto předmětu bude celkem jedno...
  • 15.5. - DJA - Dynamické jazyky (V) - To nejzajímavější nakonec - zkouška za 70 bodů :). Byla naplánovaná na 13:00, dr. Janoušek dorazil 13:15 a vzhledem k problémům s projektorem nám bylo řečeno, že si máme vytáhnout papíry a on nám zadání přečetl, protože ho neměl pro nás vytištěné :). Celkem tam bylo 14 fulltextových otázek z celého rozsahu, co jsme probírali, čili typování a OOP principy (statické, dynamícké, silné, slabé, subtyping, subclassing, ...), LISP (reprezentace seznamů v paměti a implementovat jednoduchou funkci), Smalltalk (reprezentace tříd a objektů v paměti, metaobjekty a metaoperace, zprávy become: a doesNotUnderstand:, minimální objekt, method wrappers) a Self (emulace třídy v beztřídním OO jazyce). Mezi otázkami nebyly žádné záludnosti - vše bylo probráno. Navíc programovací jazyky je má oblíbená oblast, které se věnuji, takže tady bych to viděl i na 70 bodů, pokud jsem nevynechal něco důležitého...

Ještě mám 2 zkoušky - 21.5. z PDS (Přenos dat, počítačové sítě a protokoly) (P) a 25.5 z PRL (Paralelní a distribuované algoritmy) (P), které budou určitě patřit mezi nejtěžší zkoušky tohoto semestru. Jdu se na ně připravit - času by mělo být dost :).

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
10 + 10 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.