Za 17 dnů začíná zimní semestr...

Od Petr Zemek, 2008-09-04

Doufám, že jsem nadpisem nikoho nevyděsil :). Ale je to tak - prázdniny se pomalu chýlí ke svému konci a za 17 dnů nám opět začíná škola. Napadlo mě tedy si udělat kratší souhrn povinných předmětů, které nás letos čekají v prvním semestru magisterského studia. Ke každému předmětu napíšu mé očekávání a po semestru se k tomuto příspěvku vrátím, abych zjistil, v čem jsem se tehdy mýlil :). Na konci ještě přidám pár poznámek týkající se rozvrhu.

  • Hardware/Software Codesign - Jediný HW předmět v tomto semestru. Garantem a přednášejícím je (už od dob předmětu INC) můj oblíbený "hardwareář" (jak se to vlastně píše?) Otto Fučík, na kterého se tímto samozřejmě těším. Co se týče náplně předmětu, tak snad to bude záživné i pro mě a bude mě to bavit :). No nic, už hledám instalačky ModelSimu... :)
  • Inteligentní systémy - V čele předmětu je dr. Janoušek, kterého, ač jsem jej osobně nikdy neviděl, bohužel v oblibě moc nemám (kvůli jeho "podivnému" hodnocení našeho projektu do ICP), takže uvidíme, jaký bude na živo :). Z předmětu se asi nejvíc těším na Smalltalk, a to proto, že jsem v něm ještě nikdy neprogramoval (aneb důvod se vždycky najde). Nevím přesně proč, ale tipuju, že tento předmět bude dost obtížný (zkouška je, slovy dr. Peringera, plnotučná, čili za 70 bodů)...
  • Matematické struktury v informatice - A konečně matematika, má láska :) (já vím, to jsem si mohl odpustit, ale což...). Na prof. Šlapala jsem zvědavý, protože co jsem ho dvakrát slyšel, tak má slovní kadenci jako kulomet. Abstraktní algebra je moje oblíbená matematická větev (návaznost na teorii formálních jazyků), dále tam vidím teorii grafů a predikátový počet. Přidejme k tomu zkoušku za 80 bodů a máme se na co těšit :).
  • Počítačová grafika - Dr. Herout je poměrně kontroverzní osoba na FITu, především co se týče zážitků mých spolužáků ze státnic. Já jsem ho viděl jen jednou, když jsem se byl podívat na prezentaci mého kamaráda z EEICT, tak on byl členem komise a položil mu takovou zajímavou otázku týkající se tuším ethernetu... Jak už jsem psal, tak ke grafice mám neutrální vztah, takže uvidíme, s čím mě předmět překvapí. Každopádně se těším na projekt v C/C++ s využitím OpenGL.
  • Pokročilé databázové systémy - Databázové systémy a doc. Kolář - opět jedna z kontroverzních osob na FITu, nicméně já se na jeho přednášky celkem těším. SQL mám rád, ale když tak koukám na osnovu přednášek a vidím tam temporální databáze, deduktivní databáze atd., tak nevím nevím :). Ale jo, jsme na VŠ a tak se nemůžeme pořád zabývat jen relačními databázemi...
  • Teoretická informatika - A nakonec něco pro fajnšmekry :). Všemi obávaný předmět v magisterském studiu v čele s prof. Češkou a s největším počtem opakujících studentů. Jelikož se aktivně zabývám teorií formálních jazyků, což je složka teoretické informatiky, tak je jasné, že na tenhle předmět se moc těším. Co jsem se tak koukal, co se po nás bude chtít, tak si troufám tvrdit, že obtížnost tohoto předmětu bude ve srovnání s tím, čím jsme již prošli, brutální.

Co se týče rozvrhu, tak když nepočítám cvičení a volitelné předměty, tak jsou všechny přednášky nacpány do 3 dnů. To má za následek to, že v pondělí máme 8 hodin přednášek, v úterý 5 a ve středu 7 hodin... Mě toto rozvržení ovšem poměrně vyhovuje (přednášky buď dopoledne a odpoledne volno nebo dopoledne volno a odpoledne přednášky), i když bych byl raději, kdybychom to měli rozvržené do více dnů, tj. že by to bylo např. 5 5 5 5. Ale nic není dokonalé a vzhledem k tomu, že letos má nastupovat 900 prváků, tak máme pěkný rozvrh :).

A co na rozvrh říkáte vy?

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
6 + 4 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

No konečně někdo, kdo se na TIN taky těší :-DD No loni to nedalo cca 50% lidí, troufá si někdo tipovat, jak budeme úspěšní letos?