Předměty, za jejichž absolvování jsem vděčný

Od Petr Zemek, 2011-05-28

Jelikož jsem nedávno úspěšně absolvoval poslední předmět na FIT (už mě čekají "jen" doktorské státnice a obhajoba disertace), rozhodl jsem se provést zamyšlení nad předměty, za jejichž absolvování jsem v jistém ohledu vděčný. Jedná se o předměty, u kterých jsem rád, že jsem jimi prošel. To, že zde některý předmět není uveden ještě neznamená, že jsem jej absolvoval nerad nebo že mi nic nedal. Uvádím zde předměty, které mi z nějakých důvodů utkvěly v paměti.

Vezmu to dle roku, kdy jsem daný předmět absolvoval (seřazeno vzestupně od bakalářského studia).

Bakalářské studium

  • Asemblery (IAS) (doc. Hanáček) - V době dnešních procesorů, které s binárkou provádí psí kusy, tento předmět již mírně zastarává, ale i tak mě toho hodně naučil. Taky jsem díky němu pochopil ukazatele :).
  • Základy programování (IZP) (Ing. Martinek) - Předmět, který mě přivedl k programování a který mi ukázal, že existují i zajímavější činnosti než hraní gamesek :).
  • Jazyk C (IJC) (Dr. Peringer) - Skvěle napasovaný předmět mezi IZP a IFJ, který prohloubil mé znalosti a zájem o jazyk C.
  • Formální jazyky a překladače (IFJ) (prof. Meduna) - Nejlepší předmět v bakalářském studiu. Kdyby jej nebylo, tak nevím, kde bych dnes byl.
  • Základy počítačové grafiky (IZG) (doc. Kršek) - I když se grafice nevěnuji, tak těmto základům jsem vděčný.
  • Počítačové komunikace a sítě (IPK) (Ing. Ráb) - Předmět samotný stál sice za houby, ale alespoň mě donutil se naučit základům síťových věcí ;) (samostudiem, a to samozřejmě z jiných, než prezentovaných či doporučovaných materiálů - prý se už ale úroveň zlepšila).
  • Databázové systémy (IDS) (doc. Zendulka) - Základy databází se vždycky hodí.
  • Mikroprocesorové a vestavěné systémy (IMP) (doc. Schwarz) - Přičichnutí k mikrokontrolérům a jejich programování.
  • Typografie a publikování (ITY) (dr. Křena) - Z mnoha hledisek jeden z nejužitečnějších předmětů na FIT.

Magisterské studium

  • Teoretická informatika (TIN) (prof. Češka) - Tento předmět nemůže chybět v žádném seznamu, ať již pozitivně, tak negativně laděném ;).
  • Matematické struktury v informatice (MAT) (prof. Šlapal) - Značně podceňovaný předmět, což je zřejmě způsobeno (1) výkladem prof. Šlapala, který většině studentů nesedí, (2) tím, že to je po dlouhé době čistě matematicky orientovaný předmět, takže studenti nejsou zvyklí se připravovat na matematiku a (3) vidinou relativní neužitečnosti pro studenty, kteří nepokračují na doktorském studiu.
  • Pokročilé operační systémy (POS) (Ing. Lampa) - Velmi poučný předmět, který mě navíc naučil programování s vlákny a problémy s tím spojenými.
  • Paralelní a distribuované algoritmy (PRL) (doc. Hanáček) - Ukázka, jak lze některé problémy (efektivněji) řešit v paralelním prostředí.
  • Funkcionální a logické programování (FPR) (doc. Kolář) - Předmět, díky kterému jsem přičichnul k funkcionálnímu a logickému paradigmatu (ten drobet z IZU nepočítám), a který mi ukázal nový pohled na programování.
  • Formální analýza a verifikace (FAV) (doc. Vojnar) - Zřejmě nejlepší předmět v magisterském studiu. Jedny z nejkvalitnějších a informačně nabitých přednášek tady na FIT. Předmět, který mi ukázal, že formální verifikace je něco mnohem víc než hrátky s Floyd-Hoare logikou.
  • Grafové algoritmy (GAL) (dr. Masopust) - Velmi užitečný předmět, protože využitelnost grafových algoritmů a konceptů s tím spojených je opravdu široká.
  • Teorie her (THE) (dr. Hrubý) - Jeden z nejzajímavějších předmětů na FIT.
  • Složitost (SLO) (dr. Rogalewicz) - Mimořádně užitečný předmět, a to jak pro teoretiky, tak pro praktiky.

Doktorské studium

  • Moderní teoretická informatika (TID) (prof. Meduna) - Ač jsem již hodně probíraných věcí znal (zajímám se o ně již od mé bakalářky), i přesto jsem se toho hodně nového naučil.
  • Matematická logika (MLD) (dr. Pavlík) - Procvičení znalostí nabytých v první části předmětu MAT (napíši o tom podrobně později).
  • Moderní matematické metody v informatice (MID) (prof. Šlapal) - Pokračování MAT: částečně uspořádané množiny, svazy, ordinální a kardinální čísla. Díky tomuto předmětu a předmětu TID jsem si uvědomil spoustu věcí, které s nimi na první pohled přímo nesouvisí, ale jsou obecnějšího rázu - napíši o tom podrobněji později.

Co říkáte na můj výběr vy? :) Za jaký předmět jste opravdu vděční, že jste jej na FIT absolvovali?

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
7 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Vojtěch Rylko (neověřeno)

12 years 9 months zpět

Přidal bych volitelný předmět Klasifikace a rozpoznávání - ten se líbil mnoha zůčastněným (IFJ a IKR jsou mé nejoblíbenější předměty - zatím). V prvním ročníku na mně zanechal značné stopy předmět Skriptovací jazyky - přivedl mě k Pythonu (přednášky však byla tragédie - dovedu si je představit mnohem zajímavější).

Řekl bych, že trochu neprávem jsou přehlíženy matematické (FEKT) předměty, ačkoliv jejich úroveň je vysoká (opory, cvičení a přednášky) a patří (podle mně) k pilířům BIT.

(Disclaimer: Mám za sebou teprve druhý ročník.)

Díky za komentář. K té matematice - to, že mám rád matematiku, o mně asi každý čtenář ví. Ač ty matematiky byly fajn, tak si myslím, že by z nich šlo vytřískat víc. Problém vidím v tom, že z jistých důvodů, které tady teď nebudu rozpatlávat, je výuka matematiky outsourcována FEKTem/FSI, a chybí mi tam větší návaznost na informatiku. V důsledku mi na FIT mi chybí "ústav teoretické informatiky a matematiky", který by tyto předměty zajišťoval. Každý semestr by pak mohl být matematicky laděný předmět, který by prošel důležité matematické oblasti v přímé návaznosti na informatiku, jako jsou základy matematiky (relace, funkce, atd.), logika, teorie množin, teorie grafů, teorie informace, kombinatorika, algebra, operační výzkum, pravděpodobnost, statistika, diferenciální rovnice, atd.

Je ale možné, že kdybych se zabýval něčím jiným, než je teoretická informatika (např. zpracování signálu/obrazu), tak bych více využil např. matematickou analýzu. Když se na to ale podívám z druhé strany, tak jsem teprve doktorand, takže moje představy a názory mohou být zkreslené a zcestné, čehož jsem si samozřejmě vědom. Taktéž jsem si vědom toho, že FIT je škola ryze technického zaměření, takže lze namítat, že pokud někdo chce matematiku, tak ať jde na FI MUNI :).

S tym ustavom uplne suhlasim. Mne na FITe najviac chyba nejaky poriadny predmet s teoriou mnozin. Pri P = NP diskusiach sa napriklad casto vytahuje ZFC o ktorom som nevedel vobec nic, kym som si o tom sam nieco neprecital.

Mimochodom, chcel by som len dodat ze MLD je aj na magistrovy ako LOG, kde pan profesor Slapal velmi dobre vysvetluje (to je zrovna cast ktoru ste ako doktorandi nemali). Ujasnilo sa mi vela veci ktore mi pri uceni sa na MAT usli.

Trocha outdated, ale ak to bude citat nejaky kandidat na studium, nech ma aj tento nazor.

Sice si o 1 - 2 roky starsi, ale ak mam porovnat matiku co som mal na FITe s matematikou co som mal na zahranicnej skole, tak musim dodat, ze uroven FEKTackej matematiky je skor na smiech. Napriklad, osobne si nepamatam, kde by bol aspon 1 dokaz.
Podla mna to bolo zo 80% dosadzovanie do vzorcekov.

Napriklad taka IMA, dali 3 semestre calculusu do jedneho, kde na lepsich skolach su tomu vyhradene vsetky 3 semestre, popripade sa neberie jedna cast.
A IDA bola spojena s linearnou algebrou, kde na tych lepsich skolach je vyhradeny linearnej algebre minimalne 1 semester.
Atd, staci sa spytat nejakeho absolventa IDA, co je to determinant a preco sa pocita ako sa pocita.

Mozno budete argumentovat, ze to bola predsa IDA , ale linearna algebra v CS hra velmi dolezitu rolu.

Staci sa pozriet na materialy karlovej univerzity :-)

Osobne mi vadila na FITe nedostatok matematickeho backgroundu a to je dovod preco som tam nepokracoval vo studiu.

Co sa tyka samostatnej urovni prednasok na FITe nie je to vobec kvalitne, staci sa ist pozriet na prednasku z ITO, IPR, IDS, IIS, IAL, IPK, ...,TIN, MAT. (Na TINe a MATe som sa bol pozriet, aka je uroven prednasok, vtedy som este chcel pokracovat na FITe, ale 2 prednasky ma zobudili z toho sna.)

A k urovni materialom sa radsej vobec nevyjadrujem, staci si spomenut na material IAL, alebo neexistujuce studijne opory/studijne skripta.
A ked si aj nahodou clovek kupi ucebnicu z ktorej autor prednasky cerpal, tak viacmenej je to taka zmes zbytkovych informacii, pretoze jednym slajdom preskoci tak 40 stran v knizke.

Len tieto informacie staci porovnat co sa da najst na udacity.com/coursera.org/ocw.mit.edu/edx.org tak musim povedat, ze FIT je absolutne na smiech, sice par predmetov ma fakt spickovych (napr. hardverovo orientovane), ale drtiva vacsina je :-))))

Martin Nagy (neověřeno)

12 years 9 months zpět

S drvivou vacsinou predmetov sa zhodujem, ale chybaju mi tam biologiou inspirovane pocitace (BIN). Myslim si, ze je to bezkonkurencne najzaujimavejsi predmet na FITe. Taktiez je velmi dobre spraveny po pedagogickej a organizacnej stranke. Cvicenia su perfektne, projekt je zaujimavy a pisomky preskusaju z podstatnych znalosti. A to ani nehovorim o tom ako pan docent Sekanina putavo prednasa. Odkedy som tento predmet absolvoval, pozeram sa na problemy s lepsim nadhladom.