Příprava na státnice je v plném proudu

Od Petr Zemek, 2010-06-08

Dneska jsem dokončil první iteraci přípravy na státnice, které mě čekají za cca 12 dnů. V tomto příspěvku bych se chtěl podělit o dosavadní průběh mé přípravy a o krátké komentáře k okruhům.

Jelikož jsem na oboru Informační systémy, tak se mě týkají okruhy právě z tohoto předmětu. Celkem máme 103 okruhů z 12 předmětů. Státnice bych měl mít někdy v týdnu od 21.6. do 25.6., ale co jsem se koukal, tak to vypadá, že někteří je budou mít už 18.6. (25.6. jsou totiž přijímačky na doktorské). Uvidíme. Každopádně, rozpis ani přiřazené komise zveřejněny nejsou.

Moje příprava

Naplno se připravuji téměř tři týdny, předtím jsem si vypracoval pouze okruhy z PISu (těsně před zkouškou, protože mně to přišlo výhodnější, než si je vypracovávat až po ní). Vstávám v 8:00, spát chodím po půlnoci a drtivou většinu dne trávím přípravou na zkoušky s tím, že si dávám pravidelné přestávky typu procházka po zahradě, jinak by se to nedalo :). Jednu až dvě hodiny večer (od cca 22:00) si dávám oddych (mrknu, co je kolem nového, zkouknu film, či pokecám se spolužáky). Původně jsem si myslel, že to budu snášet hůře, ale za tu dobu, co se připravuji, jsem si tak nějak tomu tempu přivykl...

Zvolil jsem iterační přístup, který je složen ze tří fází (iterací):

  • 1. iterace - Tu jsem dnes dokončil. Jednalo se o vypracování všech okruhů tak, abych si zopakoval látku všech předmětů a ujasnil si, co by zřejmě po mně u jednotlivých okruhů mohli chtít (odhadnout to není rozhodně nic jednoduchého). Všechny okruhy jsem si vypracovával písemně na papír a když jsem to počítal, tak mám popsaných něco přes 200 stránek, z toho ale samozřejmě některé nejsou popsány odshora dolů. Ale i tak toho je pořádný stoh papíru :). Celkově to vychází 1-3 strany na okruh a 4-5 okruhů na den.
  • 2. iterace - Dodělání některých restů (u cca 10 okruhů mám poznamenáno, že bude třeba ještě určité doplnění), zopakování všech okruhů a ujištění, že o každém okruhu vím "tolik", abych nezávisle na komisi státnicemi alespoň prošel :). Samozřejmě, to "tolik" je v uvozovkách, protože někdy to fakt odhadnout nejde...
  • 3. iterace Poslední část je již závislá na konkrétní komisi a jedná se intenzivnější přípravu na specifické okruhy k maximalizaci šance zisku Ačka :). Bude se jednat o studium detailů ke konkrétním předmětům a okruhům, u nichž si budu myslet, že je nejpravděpodobněji komise bude zkoušet (např. když budu mít v komisi doc. Koláře, budu drtit PDB apod.).

Pár komentářů k okruhům

Čísla okruhů beru odtud.

  • HSC - Zde mi naprosto uniká ten počet 10 okruhů, když u většiny mám poznámky na půl strany. Určitě by se to dalo smrsknout na 2-3 okruhy. Otázka 4 (VHDL) je mimo.
  • SIN - Tady moc nemám co dodat, celkem standardní okruhy. Akorát moc nechápu přítomnost otázky 18 (roboti) a taky ty speciální typy neuronových sítí v otázce 14, které doc. Janoušek na přednášce zmínil asi během 5 minut.
  • MAT - Zde si u otázek 21-25 nejsem jist, jak moc do šířky a hloubky budou chtít jít, protože jenom o konečných polích byla napsána celá monografie :).
  • PDB - Aneb jak se dá skoro celý předmět shrnout do jedné otázky :) (28). Otázka 34 (bezpečné klauzule, ...) mně přijde příliš specifická.
  • PGR - Musím uznat, že tyhle okruhy se povedly. Až teda možná na otázku 41 (volumetrická data), která je, při srovnání s ostatními z tohoto předmětu, moc specifická.
  • TIN - Moc detailně jsem neřešil, jelikož si myslím, že zde přehled mám, a většinou i do hloubky.
  • AIS - Fajn okruhy, nemám moc co dodat.
  • BIS - Zde by mě zajímalo, zda je schopen i někdo jiný, než garant předmětu, odzkoušet otázku 63 (management bezpečnosti - standardy) a 64 (generace analýzy rizik), protože mně to přijde až moc specifické.
  • PRL - "Nádherná" ukázka toho, jak se kompletně celý předmět dá nacpat do 11 okruhů :).
  • PIS - 5 okruhů, z toho ten první tvoří půlku semestru. Hmm...
  • POS - Taky celkem v pohodě okruhy.
  • PDS - Opět téměř celý předmět nacpaný do 10 okruhů (kromě jedné přednášky o Zigbee sítích). Poslední otázka (protokolové inženýrství) mně přijde příliš specifická, otázka 102 (správa sítí, implementace protokolů) zase jako takový divný mix. A ten 'parametr "a"' v otázce 96 je srandovní :).

Závěrem

U některých otázek mám pocit, že toho i po přípravě nevím zdaleka tolik, kolik bych měl. U některých si myslím, že je umím, ale utíkají souvislosti, takže zákeřný dotaz asi neodpovím. Některé znám do šířky, ale ne moc detailně. U některých okruhů si věřím. No, ale tak to má asi každý. Jak to nakonec dopadne, to uvidíme... Každopádně, je třeba zůstat pozitivní :).

Pokud se také připravujete na státnice, jaký způsob přípravy jste zvolili? Co říkáte na okruhy?

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
3 + 12 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Cau Petre,

hezky sis to zorganizoval, ja chtel zaujmout podobny pristup jako Arnold J. Rimmer (tj. prvni tyden priprav stravit s kreslenim podrobneho barevneho rozvrhu toho, co budu behem pripravy delat, kolik casu stravim na ktere otazce, atp.), ale rozhodl jsem se, ze bych statnice rad i udelal :-).

Metodu pouzivam podobnou jako Ty, utridene vypisky si davam na papir, bohuzel jsem zacal o neco pozdeji a jde mi to i pomaleji (nj, kolo metr za zadkem je pro me prilis velke lakadlo :-]), takze fazi 2 a 3 asi ``merznu'' do jedne (u nekterych okruhu, napr. PGR, tam vzhledem ke slozeni me komise merznu i jednicku :-]).

Bud rad, ze nemas povinny WAP, tam se mi podarilo vypisky ke vsem 9ti otazkam umistit na 3 strany formatu A4 (a to jen protoze jsem se citil provinile, kdyz jsem si k otazce napsal jen tak 2 radky).

Ted otazka na Tebe: Ktera otazka je Tva ``favourite''? (u me asi 51 :-])

Uzivej uceni,

Ondra

Čau, díky za komentář :).

Moje ``favourite'' je jednoznačně 51 (složitost), ale i cokoliv jiného z TINu. Z jiných předmětů např. věci z AIS týkající se OO návrhu a návrhových vzorů (57, 58), grafové záležitosti (26, 27) či predikátová logika (19, 20) z MAT, případně procesy, vlákna, semafory, monitory apod. z POS (84, 86, 87).

A3 (neověřeno)

13 years 8 months zpět

Metodu mam podobnou, akorat mam uz tuseni, co budu mit za komisi, takze uz predem optimalizuju: nektere predmety si nebudu vypracovavat sam, ale spokojim se s dokumentama z lonska, nebo co tak nejak najdu. Zato se od zacatku soustredim na "problemove" predmety: PRL, KRY, SNT,MAT. Mam vytistene lonske vycucy a tak si je nahodne procitam treba v saline a tak, protoze je toho kotel.

Nektere veci, ktere se daji vizualizovat, mam v pokoji nalepene primo na stene, a sem tam se na neco tak prubezne mrknu, doplnim... Doporucuju zejmena pro PRL, grafy, Petriho site...

Osobne bych nejradsi neco z TINu (ale zkousene nekym, kdo ma trochu rozhled, ne debilem Krenou ze skript), a naprosto idealni by bylo PES: aneb povinne predmety v poslednim semestru jsou docela vyhoda. Jinak mam preference zhruba takove jako s3rvac :)