Co přinesl rok 2008

Od Petr Zemek, 2008-12-29

Rok 2008 se pomalu blíží ke konci a tak jsem se rozhodl zamyslet nad tím, co pro mě tento rok znamenal a co se v něm důležitého odehrálo. Také se mrknu na kulturní oblast, konkrétně jaká alba, filmy a koncerty z tohoto roku považuji za nejvydařenější.

Změny a události v tomto roce

Vezmu to raději odrážkami, jelikož to bude pro mě snadnější, než to strukturovat do odstavců :).

  • Bakalářské státnice a magisterské studium - v červnu jsem úspěšně obhájil svou bakalářskou práci (na téma "Kanonické derivace programovaných gramatik", za kterou jsem obdržel cenu děkana) a složil státnice, což považuji za největší úspěch v tomto roce :). Díky tomu nyní pokračuji v navazujícím magisterském studiu, obor "Informační systémy". Státnicové zkoušky byly poměrně v pohodě - státnice v magisterském oboru už budou zajímavější, jelikož ty budou ze 12 předmětů (bakalářské byly jen ze 3 předmětů), mezi něž patří i předměty (naprosto) mimo oblast mého oboru, např. Počítačová grafika a HW/SW Codesign...
  • Soutěž EEICT - za svůj příspěvek (na téma " An Infinite Hierarchy of Language Families Resulting from n-limited Programmed Grammars"), který prezentuje ty nejdůležitější výsledky z mé bakalářské práce, jsem získal 2. místo v kategorii "Informační systémy".
  • Bodybuilding - asi bych měl napsat posilování, ale ten termín se mě příliš nelíbí (evokuje to ve mě silový terénink, o něž ale v mém případě nejde), takže raději používám termín bodybuilding, i když se u mě nejedná o závodní kulturistiku. Začal jsem s tím před 7 měsíci (v červnu), kdy jsme si s bráchou zřídili domácí posilovnu (multifunkční benchová lavička, žebřiny s nádstavcem na shyby, obouruční a jednoruční činky a kotouče) a mě se to neuvěřitelně zalíbilo, že jsem se o oblast posilování/bodybuilding začal aktivně zajímat. Také jsem si uvědomil, že informatika + bodybuilding je výborná kombinace, protože informatik má spoustu času na odpočinek a regeneraci svalů, což tvoří 1/3 úspěchu bodybuildera (další 1/3 je samotné posilování a poslední 1/3 je strava). Někdy v budoucnu se o tom rozepíšu více :).
  • "Zdravá" výživa - již tomu bude cca 2,5 roku, co jsem přestal jíst sladkosti (co považuji za sladkost by asi vydalo na samostatný příspěvek, ale ve stručnosti: nejím věci jako čokoládu, koblihy, sladké pečivo, bonbóny, lupínky, slané tyčinky, zákusky, cukroví, zmrzlinu apod. - určitě jste si udělali obrázek), ale až od letošního roku jsem začal jíst "zdravě", tj přestal jsem jíst tučné věci (salámy, smažené jídlo jako hranolky, smažený sýr atd.) a zbytek z toho, co by se dalo považovat za sladkosti (makové a povidlové buchty, koláče apod.). Kdybych to měl shrnout, tak se snažím omezit jídlo obsahující krátké cukry (kromě ovoce) a tučná jídla. Energii se snažím dostávat přes jídla obsahující dlouhé cukry (müsli, jogurty, rýže, celozrnné obiloviny, brambory) a ovoce. Možná přemýšlíte nad tím, proč píšu pořád "zdravě" v uvozovkách - je to proto, protože také jím s ohledem na bodybuilding, tj jím hodně proteinů (maso, mléko, tvaroh, vajíčka, syrovátka) a někteří nepovažují přílišnou konzumaci masa za zdravou. Taky jsem začal jíst pravidelněji (5-6x denně), jím mnohem více zeleniny (především papriku, rajčata, kedlubny, mrkev, salát, okurky) a více piju (ne piva :), ale vody - za den vypiju průměrně 3,4 litrů vody). O tomto tématu bych taky rád někdy napsal něco víc...
  • Debian - do srpna tohoto roku jsem používal Kubuntu (od verze 6.10 (Edgy Eft)), předtím jsem ještě používal Fedoru 4 a 5. Každopádně, největší důvod ke změně operačního systému byl ten, že Ubuntu se snaží čím dál tím víc stát "user friendly" a s každou novou verzí přibývá zbytečností, které tvůrci do distribuce zahrnou, ale které vůbec nepotřebuju nebo je nechci a které mě akorát způsobují bolení hlavy, např:
    • automatická instalace softwaru (když něco chci, tak si to sám nainstaluji, nepotřebuji mít v systému dalšího file managera a čím víc softwaru, tím více potenciálních děr v systému)
    • změny vzhledu (pak musím přenastavovat na to, na co jsem zvyklý)
    • "super" features, které stejně nepoužiju (šifrovaný private adresář, indexované vyhledávání, rychlé přepínání uživatelů, guest účet, akcelerovaný desktop, ...)
    • "nutnost" upgradu po vyjítí nové verze distribuce

    Další důvod byl ten, že jsem se toho chtěl o Linuxu více naučit. Jelikož Ubuntu vychází z Debianu (a mě jeho systém vyhovuje, např. správa balíčků pomocí aptitude), tak jsem se rozhodl pro něj (verze testing + pár balíčků z unstable/experimental), nainstaloval a nakonfiguroval jsem ho a mám spolehlivý systém bez zbytečného balastu. Netvrdím, že Ubuntu je špatná distribuce, pouze už není pro mě...

Jelikož jsem hudební a filmový fanda, neodpustím si seznam alb, koncertů a filmů, které považuji za nejvydařenější za uplynulý rok.

Nejvydařenější hudební alba

Za odkazy na youtube se omlouvám, ale chtěl jsem poskytnout i nějaké ukázky...

Draconian - Turning Season Within

Obal alba

Draconian (Švédsko, gothic/doom metal) patří mezi mé nejoblíběnější metalové skupiny a doufám, že se někdy ukáží i v ČR. Jejich poslední album pokračuje v duchu alb minulých s nádherně temnou a melancholickou atmosférou.

What have you done?
Reveal your heart
Your suffocating silence
Tears me apart

So break this seal
Where the quiet remains;
Where lovers mourn
Broken and torn

Promo fotka: Draconian (nádhera)
Hudební ukázka: Bloodflower

Almôra - Kıyamet Senfonisi

Obal alba

Na tuto tureckou symphonic/gothic metalovou skupinu jsem narazil náhodou, ale jejich poslední album mě velice pozitivně překvapilo. Jen tak dál.

Promo fotka: Almôra
Hudební ukázka: Iyiler Siyah Giyer

Sarah Brightman - Symphony

Obal alba

Sarah Brightman (England, classical crossover) je sopránistka s jedním z nejhezčích hlasů, které jsem kdy slyšel a její poslední album jen potvrzuje její pěvecké kvality.

Promo fotka: Sarah Brightman
Hudební ukázka: Sarai qui (s Alessandro Safina)

Nejvydařenější koncerty

Tři nejzajímavější koncerty:

Tarja Turunen, Novesta Hall, Zlín (11.5.2008)

Má nejoblíbenější sopránistka, bývalá frontwoman skupiny Nightwish, která se vydala na tour ke své desce My Winter Storm (symphonic metal/rock). Ve zkratce nejlepší koncert, na kterém jsem kdy byl :).

Epica, Masters of Rock Café, Zlín (5.11.2008)

O tomto koncertu jsem již zde psal.

Alanis Morissette, Kongresové Centrum, Praha (12.8.2008)

Alanis asi všichni znají, takže není třeba představovat. Ač ji (a "pop rock" obecně) normálně neposlouchám , tak jsem se rozhodl, že na tento koncert bych si mohl zajet (navíc jsem v Praze už pár let nebyl). Lístky byly (dle očekávání) totálně vyprodané, ale naštěstí jsem si jeden zakoupil už předem a opravdu jsem nelitoval, jelikož show to byla výborná a zpěvačka taky.

Nejvydařenější filmy

Letos jsem bohužel moc filmů nezkouknul, ale i tak se jich pár zajímavých našlo. Především to jsou akční thrillery, jelikož příliš kvalitních hororů či mysteriózních filmů jsem letos neviděl... Také škoda, že jsem zatím neviděl The Curious Case of Benjamin Button od geniálního režiséra Davida Finchera (je aktuálně jako #1 na mém seznamu "must see" filmů), protože věřím, že by i batman měl co dělat, aby se udržel na pozici nejlepšího letošního filmu :).

The Dark Knight

The Dark Knight

Žánr: Akční / Krimi / Thriller
Odkaz na IMDB: The Dark Knight

Co dodat k nejlepšímu letošnímu filmu? Na postu režiséra Christopher Nolan (Batman Begins, Memento, The Prestige), v hlavních rolích Christian Bale jako Batman, Heath Ledger jako Joker (jeho životní role), Aaron Eckhart jako Two-Face a Morgan Freeman jako "batmanův vynálezce". Nejen tito lidé, ale i ostatní tvoří tuto neuvěřitelnou podívanou. Takže, "why so serious"?

Felon

Felon

Žánr: Krimi / Drama
Odkaz na IMDB: Felon

Překvapení roku - poctivé vězeňské drama, se vším, co k tomu patří.

Taken

Taken

Žánr: Akční / Krimi / Thriller / Drama
Odkaz na IMDB: Taken

Nevím proč, ale (podobně jako ve filmu Death Sentence) tenhle žánr (synovi či dceři se něco stane, taťka vezme do ruky bouchačku a jde vzít zákon do svých rukou) se mi i přes svou "nemyslnost" prostě líbí. Napínavá podívaná.

Na závěr budu jen doufat, že následující rok (2009) bude alespoň minimálně tak úspěšný, jako rok stávající :).

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
3 + 8 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

oak (neověřeno)

15 years 1 month zpět

ahoj servaci, vzpomnel jsem si na tebe, jak se teď učím na TIN :). Nechceš si psát veřejný posilovací deník? Já už si jeden píšu a má to určitě výhodu v tom, že ti může leckdo poradit, nebo se tebou i inspirovat. Ještě dost lidí píše na ironfactor nebo na kulturistika.com, tak si vyber, já už sem na ronnie zvyklej, přestože bych ocenil třeba phbb3 :)
Jinak místo krátké a dlouhé sacharidy se běžně používají termíny rychlé, resp. pomalé :)
A vůbec, jak se daří v posilování? Co se změnilo od doby, kdy jsme spolu byli v bluegymu? Chodíš tam pořád? Jakej jedeš trénink? Kolik zvedáš?
Jinak, obdivuju tě, že jíš tak zdravě, ale to tě občas ten smažák neláká? :) A jak to řešíš s jídlem ve škole? Bagety maj od zdravý výživy daleko a v menze většinou nic moc výživnýho taky nemaj. Nejlepší bývají různý druhy činy, nebo prostě rejže s masem, ale to taky vždycky neni a co pak? Zahřešíš a sáhneš po krůtí kapse? :) A nosit si do školy 3-4 misky s jídlem na celej den je přinejmenším... divný, ale já si stejně vždycky sedám do poslední řady. Ale v těch prvních bych si připadal jako wierdo :)

Petr Zemek

15 years 1 month zpět

In reply to by oak (neověřeno)

Cau,

dik za komentar. Vezmu to poporade :).

ad "Nechceš si psát veřejný posilovací deník?":

Momentalne asi ne, ale jeste o tom pouvazuji - zatim si vse pisu jen offline na papir. Nevim, zda by me to bavilo psat na net a zda by to vubec nekdo cetl... Ale uvidim.

ad "A vůbec, jak se daří v posilování? Co se změnilo od doby, kdy jsme spolu byli v bluegymu? Chodíš tam pořád? Jakej jedeš trénink? Kolik zvedáš?":

Nadseni me stale neopadlo :]. Do bluegymu chodim porad, 2-3x tydne jedu cele telo krome bricha (+/- 70 minut) a na koleji cvicim bricho co 2-3 dny. Posledni trenink, co jsem tam mel (16.12.), vypadal takhle:

- drepy s velkou cinkou (60, 4x10)
- stahovani kladky sirokym uchopem pred sebe (45, 5x8)
- bench press (50, 5x6)
- tlaky ramen (12.5, 4x8)
- tlaky s JC za hlavou (20, 4x8)
- izolovany bicepsovy zdvih (12.5, 4x8)
- zakopavani (30, 4x10)
- lytkostroj (32.5, 5x10)

Jinak ted pres prazdniny a zkouskove jsem vetsinu casu doma, takze mam "posilovnu" cca 20m od pokoje :) a od 20.12. zkousim 3+1 rozdeleny nasledovne:

1 - zada, biceps, bricho
2 - prsa, ramena, triceps
3 - stehna, lytka, bricho

Od unora budu zase vic v Brne, takze zase Bluegym a podle rozvrhu a casu uvidim, jak budu trenovat (nejlepe bych chtel split 2x tydne cele telo, ale to mi asi casove nevyjde - uvidim). Az se zacne oteplovat, tak bych chtel zacit behat, jelikoz me pres zimu chybi kardio (me ten pohyb na trenazeru v uzavrene mistnosti proste nebavi).

ad "[...] ale to tě občas ten smažák neláká?":

Vubec :). Ja uz jsem si vuci nekterym jidlum vybudoval takovy odpor, ze se nemam chut na to ani divat :). Jinak, ja to beru z pragmatickeho hlediska - ono to jidlo sice muze byt dobre, ale zadne vyhody (kdyz to snim) to nema (krome chvilkoveho uspokojeni chute), akorat nevyhody, takze nevidim duvod to jist.

ad "A jak to řešíš s jídlem ve škole?":

V menze se snazim jist vzdycky maso (libovolne, preferovane kureci) + ryze, pokud neni ryze tak i knedliky/brambory, ale rozhodne ne hranolky. Pokud nahodou neni zadne maso, tak si vezmu testoviny a pokud nejsou ani ty, tak se na to vybodnu a pujdu do restaurace (to se me ale zatim nestalo) :). S jidlem ted byl akorat problem v pondeli a ve stredu, to jsem si vetsinou bral na svacinu X celozrnych housek se sunkou, kde X zavisi na velikosti housky a dobe, jak dlouho tam budu + pripadne cottage syr a s tim, ze jim pravidelne (skoro) kazdou prestavku. Pristi semestr uvidim podle rozvrhu, ale pokud to bude jak letos, tak si tam asi budu brat tvaroh s paprikou :].

Jack (neověřeno)

15 years 1 month zpět

Ahoj Serváci, vzpomněl jsem si na tebe, když jsem si teďka procházel fórum (už se tam moc často neobjevím). Chtěl jsem tě požádat, nechtěl bys napsat samostatný článek o tom, jak to děláš s tou tvojí zdravou stravou? Už dlouho sem uvažoval, že bych trochu změnil v tomhle ohledu svůj životní styl, ale ještě jsem tak nějak nezjišťoval moc, jak bych to dělal, fakt bys tím mně (a spoustu lidem) pomohl. Zajímalo by mě, jak ses pro to rozhodl, jak sis rozplánoval přechodové období (jestli vůbec), jakým způsobem nakupuješ a co, kde jíš nebo případně jestli si vaříš, jak často třeba ujedeš a dostane se ti do žaludku něco, co tam nepatří :), jestli čítáváš nějaké periodika na tohle téma, nebo si četl nějakou knihu a prostě co tě napadne. Taky by mě zajímalo, jestli vnímáš nějaké měřitelné výsledky ovlivňující tvojí fyzičku a psýché :)