Nová kniha: Regulated Grammars and Their Transformations

Od Petr Zemek, 2011-03-21

Dnes se mi konečně dostal do ruky výtisk naší nové knihy, napsané s mým školitelem, prof. Medunou. Kniha nese název "Regulated Grammars and Their Transformations" a měla by již být k nahlédnutí či zapůjčení ve fakultní knihovně. V tomto příspěvku bych chtěl poskytnout základní údaje o knize a popsat pár zkušeností s její tvorbou.

Suché údaje na úvod

Obal knihy
  • Autoři: Alexander Meduna, Petr Zemek
  • Název: Regulated Grammars and Their Transformations
  • Počet stran: 239
  • Vydavatel: Vysoké učení technické v Brně
  • ISBN: 978-80-214-4203-0
  • Ostatní údaje (abstrakt apod.): zde

Ústředním motivem této vědecké monografie jsou transformace tzv. řízených gramatik, což jsou ve své podstatě bezkontextové gramatiky doplněné o formalismy, které řídí jejich derivace za účelem dosáhnutí vyšší generativní síly. Toto téma spadá do oblasti teoretické informatiky, teorie formálních jazyků a diskrétní matematiky. Taktéž souvisí s tématem mé disertační práce. Kniha vychází z mé diplomové práce a připravované disertace, habilitační práce prof. Meduny, a spousty článků v časopisech a konferencích.

Kniha je určena všem zájemcům o výzkum v oblasti teorie formálních jazyků, především pak na poli řízeného přepisování. Zaměření je z 90% teoretické.

Zkušenosti s tvorbou knihy

To, co bude následovat, asi nikoho nepřekvapí, ale i tak: napsat něco takového dá opravdu zabrat :). Intenzivní přípravou knihy jsme strávili posledních cca šest měsíců. Říkal jsem si, že budou stačit zkušenosti s psaním článků a bakalářské/diplomové práce, ale není tomu tak. Kniha se totiž píše jinak než jiné publikace, a to především z následujících tří důvodů.

  • Koncept a strukturalizace. Kniha musí mít souvislou a jednotnou stavbu a jednotlivé části na sebe musí navazovat. Názvy kapitol a sekcí jsou podstatně abstraktnější, než je tomu u kratších dokumentů. Taktéž je třeba promyslet, kam umístit definice a výsledky, protože jsou potřeba na různých místech v knize. Nejhorší jsou pak cyklické závislosti :). V neposlední řadě je třeba řešit další věci, které se u jiných publikací neřeší, jako je rejstřík, seznam použitých symbolů apod.
  • Rozsah a konzistence. Je rozdíl psát dokument o 15 či 80 stranách a text o 200 stranách. To, co napíšete při zahájení práce na knize, musí být konzistentní s tím, co napíšete o tři měsíce později. Mnohdy se mi stávalo, že jsem po určité době po sobě jisté části přepisoval, protože za tu dobu se mírně změnil můj styl, vyjadřování, apod. Nebo jsem zjistil, že jisté konstrukce jsou gramaticky špatně, a bylo třeba je opravit na všech místech. Případně jsem narazil na způsob, jak něco v LaTeXu vyřešit lépe, než jsem původně měl. Jsou to sice drobnosti, ale v tom moři textu jsou znatelně cítit. Samozřejmě lze namítat, že tyto problémy je třeba řešit i u bakalářky/diplomky, ale zde nabývají jiného rozsahu. V souvislosti s rozsahem je třeba zmínit i to, že kontroly a korekce probíhají mnohem pomaleji. Když máte před sebou tak obrovské množství textu (byť matematicky orientovaného), tak to chce opravdu výdrž :).
  • Největší výzvou ale bylo sjednocení terminologie a notace. Co článek, to se tyto věci liší, a v knize si nemůžete dovolit, aby byla každá část psaná jinak. Např. někde se používá termín "propagating", jinde "non-erasing", a ještě jinde "epsilon-free". Taktéž formalismy bývají definovány různě a je třeba vybrat takovou definici, aby bylo nutných co nejméně změn. Ono předělávat např. formální důkaz, protože používáte jinou notaci a definici gramatik, není žádný med a lehce se v tom udělají chyby.

Celkově jsem s knihou spokojen a řekl bych, že jsem její tvorbou nabyl jisté zkušenosti, které se budou hodit při vypracování disertační práce (a jedné další záležitosti, ale o té až jindy ;)).

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
5 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Zdravím,

po delší době jsem opět zabrousil na Tvůj blog a vidím, že se tedy rozhodně neflákáš:) Gratuluji k vydání knihy, vzhledem k jejímu zaměření si ji ale maximálně tak prolistuji:-D V této oblasti bylo mým vrcholem úspěšné absolvování předmětu TIN;) Chtěl jsem se zeptat, jak probíhá vytváření obsahu takové knihy ve dvou, v tomto případě ve spolupráci s panem prof. Medunou. Je to tak, že si na začátku rozdělíte, kdo napíše jaké kapitoly nebo to píšeš sám s tím, že ten zkušenější Ti postytuje odborný dohled?

Ptám se ze zvědavosti, třeba se časem na FITu potkáme jako kolegové doktorandi:)

Petr Zemek

12 years 10 months zpět

Ahoj, za gratulaci díky :). Co se týče vytváření knihy, tak to je značně individální a záleží to na mnoha faktorech, mezi které patří zaměření knihy, obsah, zkušenosti autorů, preference, apod. U nás to bylo hrubě řečeno tak, že já jsem měl na starosti sazbu knihy a jednotlivé sekce, prof. Meduna celkový obsah/rozvržení knihy a pospojování jednotlivých částí dohromady z hlediska návaznosti, psaní úvodů, motivace, apod. Čili já jsem dělal vnitřní části, prof. Meduna vnější části, pokud se to tak dá nazvat :).

Vojta (neověřeno)

12 years 10 months zpět

Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli už jsou nějaké reakce odborné veřejnosti na tuto knihu a její obsah, kritika, úspěchy atd.