teoretická informatika

Od Petr Zemek, 2014-04-05

Před cca dvěma týdny, konkrétně 17. března 2014, nám s prof. Medunou vyšla již druhá kniha z oblasti teorie formálních jazyků. Jedná se o téměř 700 stran rozsáhlou monografii zabývající se řízenými formálními modely. Kniha byla vydána mezinárodním nakladatelstvím Springer v New Yorku. V příspěvku bych vás chtěl s knihou seznámit a popsat své osobní zkušenosti s její tvorbou.

Od Petr Zemek, 2013-02-10

10. prosince 2012 jsem měl společně s prof. Medunou úvodní přednášku na studentské konferenci Language Theory With Applications 2012 na téma "Skákající konečné automaty". O čem tato přednáška byla, kde můžete zhlédnout (konečně zveřejněný) záznam a kde si lze stáhnout materiály se dozvíte v následujícím krátkém příspěvku.

Od Petr Zemek, 2011-03-21

Dnes se mi konečně dostal do ruky výtisk naší nové knihy, napsané s mým školitelem, prof. Medunou. Kniha nese název "Regulated Grammars and Their Transformations" a měla by již být k nahlédnutí či zapůjčení ve fakultní knihovně. V tomto příspěvku bych chtěl poskytnout základní údaje o knize a popsat pár zkušeností s její tvorbou.

Od Petr Zemek, 2010-07-31

Během mého studia na FITu, ať již při absolvování předmětu TIN či při přípravě na státní závěrečnou zkoušku, jsem nabyl dojmu, že problematika substitucí, morfismů a uzavřeností jazykových tříd vzhledem k těmto operacím nebývá dostatečně pochopena. Sepsal jsem proto krátký článek, kde se snažím tuto problematiku osvětlit formálně i neformálně na příkladech. Myslím si, že po vhodném vysvětlení na tom není nic složitého :).