Vzhůru do letního semestru!

Od Petr Zemek, 2009-02-06

Já a moje neutuchající nadšení školou... No nic :). V pondělí nám na FIT začíná letní semestr, kde už konečně budeme mít v různých oborech různé předměty, a tak se chci v následujícím příspěvku mrknout, co mě čeká za předměty.

Tento semestr mám 3 povinné předměty (PDS, POS a PRL, viz dále) a k nim jsem si zaregistroval 4 volitelné předměty (DJA, FPR, GJA a WAP, viz dále), abych měl celkem 70 kreditů za první ročník. Při registraci jsem se seznamem volitelných předmětů, které jsme si mohli zaregistrovat, nebyl příliš spokojen, jelikož jsem čekal, že tam budou zajímavější věci, které pro mě budou užitečné. Ale nebyly, a tak jsem si musel zapsat předměty, jako je WAP a GJA, které bych si normálně asi nezapsal... Alespoň se bude ve většině předmětů programat :).

Moje představy o letočních předmětech seřadím podle toho, jak moc se na daný předmět těším (nejvíce se těším na první v pořadí, nejméně na poslední).

  • POS - Pokročilé operační systémy (P) - Mňam :). Přednášejícím je ing. Lampa, cvičicím ing. Kašpárek, náplň předmětu vypadá zajímavě a operační systémy mě zajímají, takže se mám na co těšit.
  • FPR - Funkcionální a logické programování (V) - Letošní specialitka s doc. Kolářem :). Jelikož jeden z mých koníčků jsou programovací jazyky, programování a vývoj SW, tak v mých znalostech deklarativní paradigma nemůže chybět. Podle anotace se budeme zabývat Haskellem (funkcionální paradigma) a Prologem (logické paradigma). Předmět má zapsáno 14 lidí, tak snad budou přednášky.
  • DJA - Dynamické jazyky (V) - Podobně jako u FPR, s dynamickými jazyky příliš zkušeností nemám (jen hrátky se Squeakem minulý semestr) a proto to chci napravit, protože vím, že se mi tyto znalosti budou hodit. Podle anotace se budeme zabývat Smalltalkem a Selfem. Dr. Janoušek byl v minulém semestru celkem v pohodě přednášející, takže snad nezklame.
  • PRL - Paralelní a distribuované algoritmy (P) - Neutrální předmět s doc. Hanáčkem, u kterého opravdu nevím, co od něj mám čekat :). Žádné výhrady proti němu nemám, ale ani se na něj nijak moc netěším. Uvidíme, zda překvapí, nebo zklame.
  • WAP - Internetové aplikace (V) - První předmět, který jsem si zapsal především kvůli kreditům, protože nic lepšího nebylo. Podle anotace bude náplní předmětu to samé, co v Informačních systémech (IIS) ve třetím semestru, takže nic moc. O vývoj webových aplikací se ale zajímám, tak snad ten předmět bude stát alespoň za něco. Podle (zřejmě loňských) informací na privátních stránkách k předmětu byl jako projekt implementace webové aplikace v JavaScriptu, což by se mi líbilo.
  • GJA - Grafická uživatelská rozhraní v Javě (V) - Druhý předmět, který jsem si zapsal především kvůli kreditům. Z Javy znám jen základy a uživatelská rozhraní mě příliš nelákají, ale tak alespoň si něco naprogramuji v Javě...
  • PDS - Přenos dat, počítačové sítě a protokoly (P) - Absolutně nechápu, proč v oboru "Informační systémy" (a také v oboru " Počítačová grafika a multimédia") je tento předmět jako povinný. Stejně tak nechápu, proč mají v oboru "Počítačové systémy a sítě" jako povinný WAP... To, že je tento předmět povinný v oboru "Počítačové systémy a sítě", to bych očekával, ale co proboha dělá u nás :)? Na tenhle předmět se (jako letos jediný) vůbec netěším. Doufám, že alespoň přednášející (kterého neznám, jen od vidění na obědech) a materiály k tomuto předmětu budou stát za to a nebude se opakovat situace z IPK...

Můj rozvrh na tento semestr vypadá takto (je možné, že tam ještě přibudou nějaká cvičení):
Můj rozvrh
Všechny předměty vměstnané do tří dnů... Mě osobně vyhovuje spíše rozvrh, kde mám školu každý den jen půl dne, takže v tomto semestru mě tam "vadí" GJA v pondělí v podvečer a cvičení z FPR v úterý dopoledne. Vůbec bych se nezlobil, kdybych měl přednášku z GJA a ono cvičení ve čtvrtek, ale svět není dokonalý, takže se nedá nic dělat.

A co vy? Jak jste spokojeni s předměty, které letos máte? Co říkáte na svůj rozvrh?

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
2 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Libor (neověřeno)

15 years 2 months zpět

Optimisto

Od toho PDS raději moc nečekej, přednášky budou podle referencí nemlich to samé jako IPK (údajně ještě horší), zkouška brutální. GJA bude prý to, co očekáváš, zapíšeš si (raději se vyhýbám termínu "zaprogramuješ" ;-) ) v Javě. Na FPR se taky těším, jen si nejsem jist, zda se místo v PROLOGu nebude dělat v Godelu (ne, že by to nějak vadilo, že ano). O POSu mi pak budete referovat, ať vím, jestli si ho mám dát v druháku. Osobně, pokud bych ještě hledal do léta nějaký zajímavý předmět, tak bych si asi dal kromě BINu nebo EVO i SNT (Simulační nástroje a techniky).