Poslední dva předměty v magisterském studiu jsou za mnou

Od Petr Zemek, 2010-05-20

Včera jsem měl poslední zkoušku v letním semestru (já vím, ještě státnice :]) a jelikož se představitelé onoho předmětu pochlapili, tak už jsou i výsledky. V tomto příspěvku bych chtěl shrnout mé dojmy z obou předmětů, které jsem v tomto semestru absolvoval (mé očekávání si lze přečíst zde).

  • SLO - Složitost (V) - na tenhle předmět jsem se těšil. Na dr. Rogalewiczovi bylo sice poznat, že má trochu trému z přednášení, ale musím uznat, že to zvládnul dobře. Především se mně líbilo komorní složení přednášek, takže mohla probíhat diskuse a otázky. Na většinu otázek odpovídal dr. Rogalewicz celkem pohotově, a pokud ne, tak se na to připravil a odpověděl příští přednášku. Slajdy byly poměrně stručné a většina přednášek probíhala u tabule, ale vzhledem k tomu, že přednášky vycházely se skript od doc. Černé z FI MUNI (ve slovenštině), tak nebyl problém.

    Co se týče obsahu předmětu, tak se jednalo o jakoby pokračování toho, kde jsme skončili v TINu, a prohloubení našich znalostí. Jen je škoda, že nebyly zmíněny některé základní věci, jako třeba Blumův urychlovací teorém, Gap teorém, či popisná složitost. V průběhu semestru byly celkem 4 úkoly, z nichž některé se mi zdály až příliš jednoduché. Pokud jste znali souvislosti, tak to nemohl být problém. Zkouška byla, podobně jako ve FAVu, kombinovaná, čili písemná část a poté ústní. Na písemné části se mi akorát nelíbilo, že tam byly dva příklady na redukci, což patří mezi typ příkladů, u kterých i když jste naučeni sebelépe a nepřijdete na ten trik, který tam je třeba udělat (jako ostatně u většiny důkazů), tak jste nahraní.

    Nicméně, sečteno a podtrženo, celkově se mně předmět líbil.

  • PIS - Pokročilé informační systémy (P) - kdo zná prof. Hrušku, tak tomu bude stačit, když řeknu, že se jedná o "Příběhy starého zbrojnoše 3: Návrat zbrojnoše". Každopádně, raději to rozvedu. Prvních pár přednášek bylo celkem zajímavých (taková teorie za objektově orientovanými databázovými systémy), ale pak se to zvrtlo. Přednášky o SGML, XML, XPATH a XSLT, které byly ve WAPu a snad i v IIS, analýza modelu ekonomického informačního systému, která byla tvořena nezáživnou přehlídkou tříd a konceptů tohoto modelu, a vrcholná přednáška o OLAP, ze které si pamatuji to, že jistý nejmenovaný SW od prof. Hrušky obsahuje graf ve tvaru trychtýře, který je, dle slovy prof. Hrušky, naprosto k ničemu. Ano, bylo tam i pár světlých míst (třeba přednáška dr. Burgeta o ontologiích a ing. Máčela, jakožto "experta z praxe").

    Jako projekt jsme implementovali náš návrh z předmětu AIS na IS výstaviště, a to v Java EE. Bohužel, "detailní seznámení" (dle stránek předmětu) s tímto prostředím sestávalo z jediné přednášky, takže veškerá práce na projektu se nesla v duchu "jak ten framework ohnout tak, abych v něm udělal to, co chci" => takový projekt nic moc nedá. Zkouška byla standardní ANO/NE, plná nejednoznačných otázek a otázek typu "Platba je evidována pokladnou nebo bankou." či "Finanční úřad je ekonomickým subjektem.", které vycházely z onoho modelu, u kterého jsem si říkal, že to snad po nás nemůže chtít (kdo by se učil nazpaměť model?).

    No, nebudu to rozpatlávat. Tenhle předmět mně prostě přišel jako takový nemastný, neslanný mix všeho možného, prostě typický příklad, jak se to podle mě dělat nemá. Jsem rád, že už to mám za sebou. Jelikož je ale tento předmět pro můj obor povinný, tak mně ještě může čekat tématická otázka u státnic. Alespoň, že u státnic nehrozí, že by se mě ptali na nejednoznačné otázky s možností pouze ANO/NE...

Co se týče mých celkových studijních výsledků, tak ty si nechám do shrnujícího příspěvku, který napíšu po státnících :).

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
14 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.