Shrnutí prvního semestru na doktorském studiu (1. část)

Od Petr Zemek, 2011-01-29

Zimní semestr roku 2010/2011 pomalu končí a já, jak jsem slíbil, tak činím. Z důvodu větší délky původního příspěvku jsem se jej rozhodl rozdělit do dvou částí. V této části bych chtěl shrnout mé zkušenosti z prvního semestru z pohledu studenta.

Absolvované předměty

V tomto semestru jsem absolvoval dva předměty a první část angličtiny pro doktorandy (druhá mě čeká v letním semestru).

  • Moderní teoretická informatika (TID) (prof. Meduna) - parádní předmět :). Mohla za to určitě pedagogická kvalita přednášejícího a také můj osobní zájem o tuto oblast. Přednášky se nesly v magisterském duchu (cca 10 lidí v seminární místnosti, k dispozici byly elektronické slajdy). Bylo třeba si připravit prezentaci, která byla provedena v závěru semestru v rámci DMTI. Má prezentace, včetně video záznamu, je k dispozici ke stažení zde. Zkouška se skládala ze dvou otázek, po jejichž položení následovala cca pět minut příprava a pak diskuse s prof. Medunou. Jelikož probíraná látka spadá do oblasti mé disertační práce a cca 70% odpřednášené látky jsem již znal (= použil jsem ji ve své bakalářské/diplomové práci a ve článcích), tak absolvování předmětu nebyl problém. Na zkoušku jsem se každopádně musel velmi dobře připravit, protože mi bylo jasné, že budu dotázán na detaily :).

    Název předmětu je trochu zavádějící. Řekl bych, že mnohem vhodnější by byl název "Moderní teorie formálních jazyků", protože 95% probírané látky byly gramatické formální modely pro definici jazyka. Škoda, že se nedostalo i na jiné oblasti teoretické informatiky, jako je složitost, vyčíslitelnost, automaty, kvantové počítání, algebra, a další. Je mi samozřejmě jasné, že do předmětu nelze nacpat vše a že prof. Meduna se zabývá především tím, co bylo náplní předmětu. Pro některé zúčastněné muselo být poměrně náročné vstřebat to množství probíraných gramatik. Došel jsem ke zkušenosti, že dokud je člověk nepoužije ve vlastních důkazech, tak je jejich pochopení pouze dočasné a povrchní. Nicméně, jako výhodu vidím v tom, že došlo k procvičení formálních zápisů, které většině studentů dělají problémy (teď mluvím z vlastní zkušenosti, viz další příspěvek).

    Závěrem jen zmíním, že zde jsou ke stažení některé mé poznámky ke slajdům.

  • Vybraná témata z analýzy a překladu jazyků (APD) (doc. Kolář) - jelikož jsem tento předmět měli zapsáni jen dva lidé, tak se přednášky konaly přímo v kanceláři garanta. Přednášky byly do cca poloviny semestru, pak již jen samostudium. Dozvěděl jsem se některé nové skutečnosti a poznámky z praxe, o kterých jsem třeba vůbec netušil. Kromě opakování klasických metod překladu byly zmíněny i experimentální modely, které stále podléhají intenzivnímu výzkumu. Zkouška v tomto předmětu nebyla, pouze bylo třeba vypracovat a odevzdat referát z oblasti překladu. Škoda, že velká část zmíněných věcí patřila mezi již probrané (např. v rámci magisterského studia), a že přednášky byly pouze první polovinu semestru. Celkově ale předmět hodnotím jako zajímavý.
  • Angličtina pro doktorandy (JA6D) (dr. Krhutová) - dvousemestální angličtina na FEKTu (technicky ji absolvuji až příští semestr). Od tohoto předmětu jsem čekal rozhodně víc, než se mi zatím dostalo, a kdybych měl tu možnost se vrátit do minulosti do doby před registrací předmětů a nafackovat si, tak bych to asi udělal :). Do jedné skupiny nás chodilo přibližně 15 lidí a setkání probíhala téměř každý týden. Čistá délka se pohybovala mezi 45 až 80 minutami, jak kdy. Nic moc se po nás nechtělo, měl jsem akorát jednu prezentaci na téma "On Etiquette". V rámci našich setkání jsme poslouchali nahrávky, četli texty, koukali na video, apod. Čekal jsem, že se dostane i na gramatiku, ale nestalo se tak. Celkovou úroveň hodnotím jako nic moc...

Disertační práce

Na své disertační práci intenzivně pracuji již od letních prázdnin. Předevčírem nám s prof. Medunou přijali článek do Acta Informatica, kromě toho máme aktuálně další tři články v rámci recenzního řízení do jiných časopisů, a dalších pět článků ve stavu rozpracování, z nichž dva píšeme ještě společně s talentovaným kolegou Lukášem Vrábelem. V rámci letního semestru se plánuji zúčastnit konferencí AFL 2011 a EEICT 2011. Dále s prof. Medunou budeme vydávat monografii v rámci edice FIT, kterou právě dokončujeme. Tato monografie vychází z mé diplomové práce, z habilitační práce prof. Meduny, z mé připravované disertační práce, a z několika článků či příspěvků publikovaných prof. Medunou s jinými autory.

Věřím, že pokud bych v průběhu roku své disertační práci věnoval ještě více času, než jsem činil, tak by se dala stihnout do konce roku 2011. S ohledem na náš plán s prof. Medunou a některým dalším aktivitám, k nimž snad něco napíšu v budoucích měsících, to ale nebudu chtít uspěchat ;).

Pokračování zde.

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
10 + 7 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.