Proč (ne)jít na doktorské studium

Od Petr Zemek, 2011-06-04

V příspěvku bych chtěl shrnout možné důvody proč (ne)jít na doktorské studium. Jelikož jsem studentem na FIT VUT a s doktorským studiem na jiných univerzitách nemám zkušenosti, budu se (překvapivě) zaměřovat na prezenční doktorské studium právě na této fakultě. Nicméně, mnoho uvedených poznámek lze aplikovat i v rámci jiných škol.

Stručný popis hry

Nejdříve bych chtěl ve zkratce shrnout, o co na doktorském studiu na FIT jde (čtěte "o co by na doktorském studiu mělo jít"). Na začátku této hry začínáte v jeskyni obývané 10 lidmi (kancelář) a je vám přidělen mentor (školitel), kterému se za vaše činy zlepšují (publikační) statistiky. Hra má standardně čtyři úrovně (ročníky), ale tento počet se může lišit dle nasbíraných XP a počtu splněných questů (publikace a pomoc fakultě v podobě opravování projektů, hlídání u zkoušek, vedení přednášek/cvičení apod.). V průběhu každého levelu budete muset navštívit kmenovou radu a doufat, že nebudete nejslabší a nedostanete padáka (prezentace před komisí, co jste za rok udělali).

V prvním levelu byste měli porazit čtyři bossy (absolvovat čtyři předměty) a složit zkoušku ze sindárštiny (angličtina). Ve druhém na vás čekají duchové zabitých bossů z prvního levelu (státnice), kteří se chtějí přesvědčit, že jste je zabili korektně a nepoužili IDDQD (něco jste se naučili). Ve zbývajících levelech pak pokračujete v plnění questů a získávání XP, až se dopracujete před finálního megabosse (komise), kterého musíte přesvědčit, že si zasloužíte celé království a půlku princezny k tomu (obhajoba disertace). Pokud uspějete, budete pasováni na rytíře (získáte titul Ph.D.).

Pokud na některého bosse nebude váš namaxovaný Frozen Orb stačit, nesplníte dostatečný počet questů či nezískáte dostatek XP, následuje game over (neúspěšné ukončení studia).

Teď již ale seriózně...

Kdy ano a kdy ne aneb pro a proti

Nyní nastíním možné důvody a motivaci, proč (ne)uvažovat o doktorském studiu.

  • + Baví vás to. Pokud vás to baví (mě zatím ano), tak asi není co řešit :). Studium, psaní článků, čtení fakultního bulváru, vedení cvičení či přednášek, hlídání u zkoušek, vedení a oprava projektů, vedení bakalářek a diplomek, atd.
  • + Nejste si jisti, co dál. Toto je částečně i můj případ. Zatím plánuji, že bych na škole zůstal, ale pokud se mi to do té doby znechutí, tak alespoň budu mít otevřená zadní vrátka.
  • + Plánujete zůstat na škole či jít do výzkumu. Pak není nad čím přemýšlet.
  • + Prodloužený status studenta. Stát za vás platí sociální a zdravotní pojištění, máte různé slevy, atd.
  • + Stipendia a granty. Každý měsíc dostáváte fixní stipendium (dle ročníku, v prvním to je momentálně 5600,- Kč, ve druhém 6700,- Kč a ve třetím/čtvrtém 7800,- Kč). Dále pak lze získat mimořádná stipendia. Během studia se vám může podařit zapojit se do některého z grantů, ze kterého můžete mít další peníze. Za ty čistě výzkumné moc peněz není, ale pokud se vám podaří dostat se na nějaký kvalitní "programovací" grant, tak si můžete ve výsledku vydělat víc, než kdybyste šli pracovat někam do firmy. Samozřejmě je ale třeba počítat s tím, že tomu budete muset věnovat odpovídající čas.
  • + Vycestování do zahraničí. A to mnoha způsoby, např. přijetím článku na zahraniční konferenci, odbornou stáží, v rámci programu Erasmus, atd.
  • + Možnost se dostat k zajímavým pozicím a lidem. Během studia a cestování po konferencích se seznámíte s mnoha lidmi, včetně odborníků z vaší oblasti. No a kdo ví, kam až vás vítr zanese...
  • + Nabrání nových zkušeností. Pokud povedete cvičení/přednášky, můžete se zdokonalit ve slovním projevu a schopnosti předávat znalosti ostatním. Pokud budete mít na starost projekty, tak konečně pochopíte, jak je obtížné vymyslet jednoznačné zadání. Pokud budete opravovat projekty, můžete se poučit z chyb ostatních. Psaním článků se zase zdokonalíte v psaném projevu atd.
  • + Chcete mít titul i za jménem ;). Já vím, asi hloupý důvod, ale uvádím jej pro úplnost :).
  • + Po zisku doktorátu můžete mít v zahraničí výrazně vyšší plat. Co jsem se tak díval, tak u nás to ale nehrozí. Naopak by se dalo říct, že to někdy může být i na škodu (viz dále).
  • - Praxe. Zřejmě největší mínus. Co jsem se před půl rokem díval na pracovní nabídky, tak zaměstnavatelům jde v první řadě o praxi a titul je moc nezajímá. Pokud jste inženýr s praxí 5 let, máte daleko větší šanci na danou pozici a můžete vydělávat (mnohem) víc než člověk s doktorátem, ale bez praxe. Čím víc praxe máte, tím lépe. Lze to řešit zaměstnáním při studiu, na což se ale někteří u nás na fakultě dívají skrz prsty. Já to řeším tak, že v rámci grantu jsem zaměstnán jako developer u AVG.
  • - Zbytečnost. U některých pracovních pozic to může být naprostá zbytečnost. Dokonce to může být i kontraproduktivní, a to v případě, kdy si zaměstnavatel řekne, že raději zaměstná inženýra, než vás s doktorátem, protože byste si řekli o více, než onen inženýr. Někteří to také vidí tak, že akorát ztratíte čtyři roky života.
  • - Nižší finanční zázemí. Pokud vás nesponzorují rodiče/přítel/přítelkyně/manžel/manželka, nejste na žádném kvalitním grantu a nemáte žádnou bokovku, tak jen se studentským stipendiem se vyžívá dost těžko (neříkám ale, že to nejde).
  • - Je třeba něco produkovat. Ač to, co uvedu dále, může svádět k názoru, že to až tak horké není, tak vězte, že bude třeba, abyste něco dělali (získávali započitatelné hodiny za pomoc fakultě a psali články).
  • - Nebaví vás již studovat. Pak není co řešit.
  • - Osobní sluha. Kam až to můžete dotáhnout si lze přečíst zde.

Co se mi (ne)líbí na doktorském studiu na FIT

Zde bych chtěl poznamenat skutečnosti, které se nevlezly do předchozí sekce.

  • + Kancelář a vybavení. Pokud máte štěstí, dostanete přidělenou kancelář a počítač (PC či notebook).
  • + Tisk zdarma. Dle pokynů sice omezeno na 500 listů za rok (a navíc jen černobíle), ale nepřišel jsem na způsob, jak onen počet vytisknutých listů zjistit.
  • + Možnost využití učeben. Pokud se třeba potřebujete s kolegy hromadně připravit na zkoušku nebo si uspořádat seminář, máte možnost, což je fajn.
  • + Rady a pomoc. Kdykoliv jsem něco potřeboval, tak nebyl problém dojít na příslušné místo a poptat se, ať už se jedná o organizační oddělení, vědecké oddělení, či pomoc se zadáváním grantu apod. Ohledně těch grantů a projektů je paráda, že na FIT je na to zaměstnaný člověk, který se tím zabývá a kterému můžete kdykoliv napsat o pomoc.
  • + Přístup ke článkům. V rámci FIT máte možnost volného přístupu do řady elektronických databází k sehnání článků. Pokud i přesto nemůžete některý článek sehnat, lze o pomoc požádat knihovnu.
  • + Spousta dalších plus, které nespadají jen pod doktorandy. Např. zmíněná knihovna, centrum výpočetní techniky, atd.
  • - Je přijímáno a udržováno moc studentů. Někdy mám pocit, že cílem fakulty je nabrat a udržet co nejvíc lidí bez ohledu na cokoliv. Minulý rok byla přijata drtivá většina uchazečů (prý neprošli akorát ti, kterým neseděla nějaká formalita, třeba špatně vyplnili přihlášku). Nic neděláte? Nevadí, obdržíte akorát pokárání ve stylu "ty ty ty, snaž se, nebo tě vyhodíme", ale jinak se nic moc neděje. Pak z toho vyplývají akorát restrikce pro ostatní studenty, jako nahuštění více studentů do kanceláře, než je její kapacita (či rovnou odpálkování s tím, že kancl mít nebudou), školitelé mají na vás méně času (upřímně nechápu, jak může nějaký školitel zvládnout 21 doktorandů), méně šancí získat započitatelné hodiny, atd.
  • - Pravidelné stipendium se nepočítá podle zásluh. Jak již bylo zmíněno výše, pravidelné měsíční stipendium se určuje pouze podle toho, v jakém jste ročníku. Takže student, který je ve třetím ročníku a nic nedělá bere více, než student prvního ročníku, který se může přetrhnout. Známky z předmětů ani ze zkoušky z angličtiny nehrají roli. Počet a kvalita publikací nehrají roli. Jediné stipendium, u kterého se (prý) na jisté věci uvedené výše bere ohled, je mimořádné stipendium na konci semestru.
  • - Publikační politika a schvalování. Pro mě nepochopitelné. Vidím to tak, že to bylo vymyšleno s cílem (1) vylepšit publikační statistiky akademických pracovníků (školitelů či jiných vedoucích) a (2) omezení lumpáren studentů pochybného charakteru, kteří se na FIT dostali vlivem přijetí téměř každého. Studenti, kteří o lumpárny nestojí, pak neví co mají vlastně dělat, aby neměli problém. Až uvidíte publikaci z FIT, která má devět autorů, tak vězte, že tři lidi ji napsali, tři ji schválili, a tři lidi ji vůbec neviděli, ale jsou vedoucí vedoucích vedoucích skutečných autorů oné publikace na projektu, v jehož rámci ona publikace vznikla. Citace jejich relevantních publikací či umístění do sekce "poděkování" nestačí.

Další čtení

Níže přikládám pár odkazů pro zájemce o další počtení na téma doktorského studia.

Závěrem

Pokud zde čekáte radu typu "v žádném případě nepokračujte na doktorském studiu" nebo "určitě jděte na doktorské studium", tak vás zklamu. Názor a rozhodnutí je jen na vás aneb jak říká jeden spolužák, je to věcí každého soudruha ;).

Co říkáte na mé poznámky? Plánujete jít studovat doktorské studium právě na FIT? Jaké důvody vás k tomu vedly? Naopak, pokud jste se rozhodli již dále nestudovat, co vás k tomu přimělo? Podělte se o své dojmy v komentáři!

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
1 + 16 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Karel Martin (neověřeno)

12 years 8 months zpět

Ahoj, díky za zajímavý článek. Zajímalo by mě, jestli máš srovnání, jak si FIT, co se platů doktorandů, týče stojí ve srovnání jinými (IT a ne-IT) fakultami. Ty platy se mi zdají celkem nízké, proto by mě zajímalo, jak je to jinde.

Petr Zemek

12 years 8 months zpět

In reply to by Karel Martin (neověřeno)

Bohužel, srovnání žádné nemám. Možná to půjde dohledat na webu jednotlivých fakult (na FIT je to veřejně přístupná informace). Pokud někdo o něčem podobném víte nebo na něco narazíte, určitě dejte vědět. Taky by mě to zajímalo.

Anonym (neověřeno)

12 years 8 months zpět

Onehdá jsem to našel na FI MUNI:
"Uchazeči o doktorské studium se často ptají, jaký mohou během studia očekávat čistý měsíční příjem. Odpověď není jednoznačná. Celkový příjem je variabilní a má více složek:
* Základní stipendium. Pouze tato částka je garantovaná a činí 7300 Kč
* Platba za výuku. Studenti doktorského studia se mohou zapojit do výuky realizované na FI (typicky formou vedení cvičení některého předmětu). Tato činnost je honorována.
* "Projektové" peníze. V rámci některých výzkumných projektů řešených na FI je možné vyplácet pravidelné měsíční odměny doktorským studentům (formou stipendia nebo platu). Bližší informace lze získat od školitele.
Podle anonymní statistiky, která byla zpracována personálním oddělením FI, je průměrný měsíční příjem doktorandů FI zhruba 13.500 Kč a existují výrazné odchylky oběma směry."
- nadpis "Doplňující informace" kousek za půlkou stránky: http://www.fi.muni.cz/admission/doctoral/index.xhtml.cs

No a PEF Mendelovky:
"Studium může být uskutečňováno formou prezenční, popř. formou kombinovanou. Při prezenční formě studia dochází student pravidelně na své školící pracoviště. Kromě plnění si povinností vyplývajících z jeho studijního plánu je pověřován také pedagogickou činností a získává měsíční stipendium od 5 do 8 tis. Kč." - viz úplně dole: http://www.pef.mendelu.cz/cz/studium/doktorske

Anonym (neověřeno)

12 years 8 months zpět

* Doktorské stipendium je přiznáno studentům doktorských studijních programů prezenční formy studia. Je vypláceno po standardní dobu studia. Doktorské stipendium má dvě části:
a) nárokovou - pravidelnou měsíční částku vyplácenou v průběhu celého akademického roku (12 měsíců). Výši stipendia v rámci tohoto rozmezí stanoví pro daný akademický rok rektor. Pokud student neplní studijní povinnosti vyplývající z individuálního studijního plánu, může děkan, nebo rektor na podnět oborové rady stipendium snížit.
Nároková část je doktorandovi zasílána zpravidla na bankovní účet na základě vyplněného formuláře: Žádost o zasílání doktorského stipendia na bankovní účet .
b) nenárokovou - přiznávanou za vynikající výsledky ve studiu a ve vědecké, výzkumné a pedagogické činnosti.
* Stipendium přiznává děkan na návrh školitele, vedoucího katedry, ústavu nebo oborové rady jako jednorázové nebo jako měsíční částku vyplácenou po stanovenou dobu akademického roku tak, aby nebyl překročen celkový objem přidělených účelových prostředků na doktorská stipendia. Další navýšení na návrh školitele (za mimořádné výsledky) je možné v rámci semestrálního hodnocení studenta.
Zvláštní finanční ohodnocení za povinnou výuku na FIT není, za to jsou kredity; finanční ohodnocení je pouze za výuku nad povinný rámec (přesnou výši určí proděkan pro studium doc. Karel Müller).
* Studenti mohou dostat finanční odměnu také za vedení bakalářských a magisterských závěrečných prací, a to i v rámci jiných fakult ČVUT. Zadávání prací je potřeba konzultovat se svým školitelem, který práci zadá."
- z webu http://www.fit.cvut.cz/fakulta/veda/doktorandi/stipendia

a:
"Stipendium podle odstavce 1 písm. a) (pozn. k citaci - jedná se o nárokovou část) je přiznáno ve výši 140 až 200 % základu měsíčně. Výši stipendia v rámci tohoto rozmezí stanoví pro daný akademický rok rektor. Pokud student neplní studijní povinnosti vyplývající z individuálního studijního plánu, může děkan, nebo rektor na podnět oborové rady stipendium snížit. " podle článku 6 SŘ ČVUT.