Jak být produktivnější: ostření nástrojů

Od Petr Zemek, 2016-04-17

V dalším díle našeho seriálu o produktivitě bych se chtěl zaměřit na návyk ostření nástrojů, které používáme při své práci. Volně tak bude navazovat na předchozí díl týkající se efektivní práce na počítači.

Inspirace: Ostření pily

Pokud jste četli knihu 7 návyků skutečně efektivních lidí, tak si jistě pamatujete návyk Ostření pily. Stephen Covey ve své knize uvádí následující příběh (strana 293 v českém překladu):

Představte si, že při cestě lesem uvidíte člověka, jak s velkým nasazením podřezává strom.
"Co to děláte?" zeptáte se ho.
"To je snad jasné, ne?" odpoví vám poněkud nenaloženě a ve spěchu. "Kácím strom."
"Vypadáte hrozně utahaně! Jak dlouho se s tím moříte?"
"Přes pět hodin. Už toho mám fakt dost. Je to děsná dřina."
"Tak proč si nedáte na pár minut padla? Mohl byste si alespoň naostřit pilu. Určitě by vám šla práce líp."
"Na to nemám čas. Mám moc práce."

Posledním z jeho sedmi návyků je najít si čas na takové pravidelné "ostření pily" v našem životě.

Ostření nástrojů, které používáme ke své práci

V tomto díle našeho seriálu o produktivitě bych se chtěl zaměřit na návyk, který Ben nazývá ostření nástrojů. Dal by se shrnout následovně:


Sledujte, co vám znesnadňuje práci a veďte si seznam. Každý den pak věnujte chvilku řešení věcí z tohoto seznamu.

Uvedu názorný příklad. Jde na některý web a vyběhne na vás popup okno, že web používá sušenky (cookies) a že s tím musíte souhlasit. Kliknete na OK. Pak jdete na další web, kde se opakuje to stejné, jen okno vypadá jinak. Pak se za čas vrátíte na web, kde jste již jednou byli, a ono otravné okno na vás vyběhne zase... Grrr. No prostě sušenkový zákon v celé své parádě. Nevím jak vy, ale já chci nerušeně pracovat a ne se zbytečně odreagovávat hledáním tlačítka OK. Šup s tím na náš seznam!

Fajn, máme to poznačené. Až nastane vhodný čas (např. večer), tak si sednete k počítači, mrknete na seznam a naleznete tam poznámku. Po chvíli googlení narazíte na fantastický doplněk pro Firefox zvaný I don't care about cookies, který podobná popup okna filtruje. Po blokování reklam, flashe a odstraňování zbytečností se jedná o další z nutných doplňků, pokud vám jde o produktivitu a celkově o udržení psychické pohody.

Rozsah ostření nástrojů

Ostření nástrojů může být většího i menšího rozsahu. Nemusí jít o závratné změny. Např. zjistíte, že některá často prováděná akce vám trvá moc dlouho. Pak stojí za to si pro ni udělat alias či klávesovou zkratku. Např. já jsem si nikdy nemohl zapamatovat, jaké jsou parametry pro valgrind, které způsobí vypsání informací o paměťových únicích v programu. Udělal jsem si tedy pro to v .bashrc následující alias:

alias valgrind-leak='valgrind --leak-check=full --show-leak-kinds=all'

Další typickou situací je, kdy opakovaně něco děláte, ale uvědomujete si, že je to zbytečně zdlouhavé. Např. v terminálu spustíte program, který vypíše velké množství textu. Následně se pak chcete dostat na začátek výstupu. Vezmete proto do ruky svého hlodavce a scrollujete jako smyslů zbavení. Hmm. Musí být přece lepší cesta. Ano, je! Pokud používáte Tmux, tak si za pomoci pluginu tmux-copycat můžete nastavit klávesovou zkratku, která tam "doscrolluje" za vás. Nemusíte kvůli tomu ani opouštět klávesnici.

Nebo zjistíte, že něco nefunguje tak, jak byste čekali. Např. že nejnovější coreutils změnilo chování programu ls u souborů obsahující mezery (novinka). Kolem takových souborů to nyní při výpisu umístí uvozovky, což mně osobně přijde matoucí a mám raději původní chování. Než se s tím nervovat je lepší to změnit tak, aby vám to vyhovovalo a mohli jste se soustředit na práci. Změna je v tomto případě jednoduchá (opět přes .bashrc):

export QUOTING_STYLE=literal

V neposlední řadě se jedná o situace, kdy některý nástroj sám o sobě nestačí. Např. používáte Git a často měníte a aktualizujete větve. Místo neustálého git fetch+rebase/merge či git pull můžete zvolit skript git-up, o jehož výhodách jsem zde již psal. Nebo si chcete urychlit práci s indexem, kvůli které musíte neustále sahat na myš, abyste si copy&pastli cestu k souborům. Zde můžete sáhnout po skriptu git-edit-index, který jsem k tomu účelu nedávno napsal (související příspěvek u mě na blogu).

Jak vidíte, možností co a jak ostřit je celá řada. Je to jen na vás. Chce to jen být nekompromisní při uvědomění si, co vás zbytečně zdržuje či irituje.

Ostření nástrojů má svůj čas

Je dobré si takováto uvědomění zapsat ihned do seznamu a pokračovat v práci. O tom, proč je důležité to dostat z hlavy jsem zde již psal. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, proč následně pokračovat v práci a nesnažit se o nápravu ihned po zjištění problému. Důvodem je, že k dosáhnutí efektivity není dobré přepínat kontext. Počítač to sice zvládá levou zadní, ale člověk ne. Každé přepnutí kontextu něco stojí. Pro produktivní práci je potřeba klid a koncentrace. Proto se spokojte s tím, že to budete mít poznačené a dostanete to z hlavy.

K ostření nástrojů, tedy řešení úkolů ze seznamu, si doporučuji vyhradit čas. Např. chvíli ráno než začnete s prací, nebo když s prací skončíte, nebo když se potřebujete odreagovat. Záleží na vás, kdy vám to bude nejvíce vyhovovat. Každý jsme jiný. Každopádně si tuto činnost naplánujte.

Poslední rada, kterou bych chtěl uvést je, abyste nad ostřením nástrojů nestrávili víc času, než prací samotnou. Člověk snadno spadne do situace, kdy se snaží o co nejefektivnější nastavení nástrojů a pracovního prostředí, až mu nezbude čas na to udělat práci, kvůli které to vlastně všechno dělal.

Širší rozsah ostření nástrojů

Ostření není jen o tom se zbavovat hrubostí a nerovnostmi u nástrojů, které používáte. Je to také o znalostech a schopnostech. Je dobré se stále vzdělávat, a to i v oblastech, u kterých si myslíte, že jim dobře rozumíte. Vše se vyvíjí a nesmíte zůstat pozadu. Např. i když dennodenně pracujete s Gitem, tak je dobré číst knihy a články na Internetu, které vaše znalosti prohloubí. Mnohdy přijdete na to, že něco, co jste četli když jste s Gitem začínali vám nebylo jasné, ale teď vám to již dává smysl. Nebo jste na něco zapomněli. Nebo jste něco nevěděli. To stejné se týká programování. Deset let praxe v C++98 se sice hodí, ale pokud se nezaměříte na C++11 a C++14, tak z vás bude dinosaurus a u nového kódu si ani neškrtnete.

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
5 + 8 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Krocan (neověřeno)

7 years 10 months zpět

Super, diky za clanek, tesim se na pokracovani. ;)