Disertačka odevzdána

Od Petr Zemek, 2014-03-04

Tak jsem dnes úspěšně odevzdal disertačku a vše, co s tím souvisí. V příspěvku najdete pro zajímavost a případnou inspiraci ke stažení preprinty většiny z toho, co jsem odevzdával. Dále zmíním pár informací týkající se mé práce na disertačce a plán, co bude dál.

Odevzdání

Odevzdával jsem následující:

Co se týče odevzdání, tak žádné komplikace nebyly. To, co jsem zmiňoval v checklistu, stačilo. Co bych ale zmínil, tak je, ať si vezmete při odevzdání PDF verze věcí výše (mimo přihlášky a doporučení) na flashce, aby si to paní na vědeckém mohla stáhnout. Potřebují to totiž i v elektronické verzi. Případně jí to pak můžete poslat dodatečně.

Aktualizace 2014-03-05: Pokud jste z UIFS, jako já, pak vězte, že z nařízení vedoucího ústavu, které není v žádné směrnici, máte povinnost předložit disertační práci vedoucímu ústavu před tím, než ji odevzdáte. Já se toto dozvěděl až po odevzdání... Prý by vám tuto informaci měl sdělit školitel, což se u mě stalo, ale až po odevzdání.

Práce na disertačce

Dle logu z git repozitáře jsem na disertačce jako takové začal pracovat 5.2.2014. Poslední commit mám z včerejška, tedy z 3.3.2014. Disertačku samotnou jsem dopsal 16.2.2014. Zbylý čas jsem věnoval zjišťování, co a jak odevzdat, sepsání oněch ostatních záležitostí, kontrole všech dokumentů, tisku apod. Ta doba práce na disertačce je ale matoucí, protože 70 stran z mé disertační tvoří jedna kapitola z připravované knihy, která by měla vyjít koncem tohoto měsíce. O ní ale plánuji napsat samostatný příspěvek. Tato kapitola ze zmiňované knihy zase vychází z mnoha článků, které jsem pod vedením mého školitele sepsal a publikoval. Takže se dá říct, že jsem vlastně na disertačce pracoval cca tři roky, i přesto, že samotné sepsání odevzdávaného dokumentu zabralo jen dva týdny času.

Celkem dost práce zabralo vypracování všech těch věcí okolo (teze, článek do IST, seznamy publikací a aktivit atd.), tisk a svázání. Trochu mě překvapilo, kolik toho bylo potřeba odevzdávat. Původně jsem si myslel, že bude stačit odevzdat disertačku a seznam publikací, ale mýlil jsem se. Takže pokud máte svůj deadline, do kdy byste chtěli odevzdat disertačku, tak si doporučuji vyhradit dostatečný čas na sepsání oněch dodatečných dokumentů. V neposlední řadě pak samotný tisk a svázání toho všeho nebyl nejlevnější.

Co se týče termínu, který jsem si pro odevzdání vybral, tak ten vycházel z toho, kdy jsme se školitelem udělali poslední kontrolu tiskové verze zmiňované knihy. Jelikož má disertačka vychází z této knihy, tak by byl nesmysl, abych na ní začal dělat dříve, než proběhnou finální kontroly. Ty proběhly začátkem února. Dále, naplánoval jsem si to tak, že bych chtěl disertačku dokončit a odevzdat co nejdříve po započetí práce. Z vlastní zkušenosti vím, že když už se s něčím začne, tak je lepší to co nejdříve dodělat a zbytečně to neprotahovat. Člověk se pak alespoň může začít plně soustředit na jiné věci a nemusí řešit, že by měl dělat na disertačce, i když se mu zrovna nechce. Ale o tom zase někdy u seriálu o zvýšení produktivity.

Co dál?

Dle slov paní z vědeckého oddělení by mělo trvat cca 3-6 měsíců, než recenzenti vypracují posudky, domluví se termín obhajoby a proběhne obhajoba. Teď už tedy "jen" disertaci úspěšně obhájit :). Počítám, že bych měl mít obhajobu okolo června.

A poslední poznámka: jelikož s ukončením studia ztratím přístup na svůj web, tak už pilně pracuji na zbrusu novém webu, kam vše přemístím, včetně blogu. Objeví se tam také spousty dalších nových věcí. Stay tuned :).

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
4 + 15 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Anonym (neověřeno)

9 years 8 months zpět

Ahoj,

preco nebudes pokracovat dale? Ked som spravne pochopil z nejakeho tvojho komentara - budes sa venovat formalnym jazykom len pasivne...

Petr Zemek

9 years 8 months zpět

In reply to by Anonym (neověřeno)

Ahoj,

díky za otázku. Na FITu jsem již 9 let, z toho 4 roky na doktorském studiu. Během něj jsem se seznámil z tím, jak fakulta interně funguje, jaké jsou na ní podmínky a možnosti pro výuku/výzkum a co by mi přineslo pokračování v akademické sféře (výhody a nevýhody). Na základě získaných informací, zkušeností a souběžné praxi při studiu (programátor v AVG) jsem se rozhodl tak, že plánuji rozvíjet pouze kariéru programátora a v akademické sféře se již nebudu angažovat. Co se týče publikační činnosti, tak se plánuji aktivně věnovat asi jen výzkumu souvisejícímu s tím, čemu se věnuji v AVG (zpětné inženýrství, dekompilace, analýza malware).

Takže momentálně a v blízké budoucnosti to vidím takto. Člověk ale nikdy neví, kam ho vítr zavane, a za 5 let bude třeba vše jinak :). Nikdy neříkej nikdy.