Jak oslovovat vyučující na vysoké škole

Od Petr Zemek, 2010-08-22

Především noví studenti vysokých škol mívají problémy s oslovováním jejich učitelů a osob působících na vysokých školách. V následujícím krátkém, prakticky zaměřeném a neformálním příspěvku bych chtěl (nejen) jim toto oslovování usnadnit.

Základní pravidla

Pro více informací se podívejte zde a zde. Nejprve uvedu pár základních pravidel:

  • Oslovujeme vždy nejvyšším dosaženým titulem. Takže pokud chceme oslovit doc. Ing. Vladimíra Janouška, Ph.D., tak jej oslovíme "pane docente". Oslovení "pane inženýre" nebo "pane doktore" je v tomto případě chybou (podhodnocení).
  • Je také chybou, když někoho oslovíme titulem, který mu nepřísluší (nadhodnocení). Dr. Ing. Petra Peringera neoslovujeme "pane profesore" ani "pane docente", protože docentem ani profesorem není. Na střední škole se na to většinou nebere ohled a učitelé bývají oslovováni "pane profesore", i když profesory nejsou.
  • Některé tituly, např. CSc. či MBA, se při oslovování neberou v úvahu. Takže Ing. Miloše Eysselta, CSc. oslovíme "pane inženýre", nikoliv "pane kandidáte věd", a Ing. Petra Chudého, Ph.D. MBA oslovíme "pane doktore".

Malá pomůcka: prof. (profesor) > doc. (docent) > Dr. = Ph.D. (doktor) > Ing. = Mgr. (inženýr, magistr)

Příklady

Osoba Oslovení
Ing. David Martínek "pane inženýre"
Ing. Martina Drozdová "paní inženýrko"
Ing. Miloš Eysselt, CSc. "pane inženýre"
Mgr. Roman Trchalík "pane magistře"
Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. "pane doktore"
Ing. Ivana Rudolfová, Ph.D. "paní doktorko"
RNDr. Marek Kumpošt, Ph.D. "pane doktore"
Dr. Ing. Petr Peringer "pane doktore"
doc. Ing. Jiří Kunovský, CSc. "pane docente"
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. "paní docentko"
prof. RNDr. Alexander Meduna, CSc. "pane profesore"

Dodatky

Pokud někdo zastává některou významnou funkci, např. se jedná o rektora či děkana, pak jej lze oslovit jak titulem, tak onou funkcí (nevím, zda je na to nějaké pravidlo). Např. našeho děkana doc. Ing. Jaroslava Zendulku, CSc. lze oslovit jak "pane docente", tak "pane děkane" (když k němu ale jdete např. na konzultaci k předmětu, tak bych spíše použil "pane docente").

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
1 + 15 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Anonym (neověřeno)

13 years 6 months zpět

Jedna perlička: v prváku při cvikách z Assemblerů jeden student oslovil Ing. Smrčku oslovením "mistře" :-D

Jinak s oslovením profesor na střední škole je to tak, že se jedná o tradiční oslovení, vyloženě chybou bych to nenazýval, i když titul nemají.

Václav Tunka (neověřeno)

13 years 5 months zpět

Zajímavý článek, nicméně doplním nějaké důležité skutečnosti a pokusím se uvést na pravou míru určité nepřesnosti.

Není chybou nějakého docenta, či profesora oslovit doktorským titulem, pokud se s ním člověk baví jako s vědcem (Ph.D., či později DSc. nebo starší DrSc. je vědecký titul), nikoliv jako s vyučujícím. Když se píší například nějaké odborné články, tak všichni uvádějí svoje Ph.D. a nikoliv svůj pedagogicko-akademický titul (prof., assoc. prof = docent, atp.). Čili v tomto konkrétním případě se nejedná o žádné podhodnocení, ale o dvě nezávislé oblasti vědeckou a akademicko-pedagogickou. Pokud si člověk není jist, nebo to bere z pohledu studenta, tak se vyplatí dodržet výše popsané zvyklosti, tj. použít nejvyšší z obou (pedagogicko-akademický / vědecký titul).

Oslovení dle funkce: Pokud budu psát panu děkanovi jakožto vyučujícímu, tak se na něho obracím jakožto na docenta a budu ho oslovovat pane docente. Pokud se na něho obracím s něčím v kompetenci děkana dle legislativy, tak ho budu oslovovat pane děkane. O dělení rolí povídá hezky Mgr. Klapetek v rétorice. Je v zásadě špatně pokud budu například s Dr. Křenou něco diskutovat v rámci předmětu ITY a budu ho oslovovat pane proděkane.

Ohledně oslovování středoškolských učitelů "pane profesore": Toto je v zásadě velmi špatně a nemělo by se to dít. Tito lidé mají většinou pouze druhý stupeň terciárního vzdělávání a žádnou akademicko-pedagogickou hodnost a tudíž nemohou být profesory. Žádná tradice zde nehraje roli, akademicko-pedagogické tituly řeší zákon o VŠ. Například u nás na SŠ se toto například nikdy nepraktikovalo.

Roko (neověřeno)

5 years 1 month zpět

In reply to by Václav Tunka (neověřeno)

Na nasem gymnaziu si jedna z ucitelek dokonce vyzadovala osloveni "pani profesorko". Pekne od primy, a kdo neoslovoval "pani profesorko", tak rodice dostali na tridnich schuzkach ponauceni, ze jsme prece na gymnaziu a deti by meli dodrzovat urcitou uroven. Pamatuji si to, protoze se nad tim doma maminka pozastavovala. Tak ci onak si nas vychovali (v prime nam bylo 13 let) a vsechny jsme oslovovali "profesor" / "profesorka".
Zpetne je to usmevne, jak si ma pedagog na gymnaziu potrebu nahanet pocit dulezitosti.

Nezlobte se, ale nebylo se nad čím se pozastavovat a není to nic úsměvného. Učitel (víceletého) gymnázia se "pane profesore" rozhodně neoslovuje proto, že by si učitelé potřebovali zvyšovat svůj status. Všichni vědí, že zde to není akademický titul, ale prostě technické-situační oslovení učitele žákem na tomto typu školy. Stejně tak to, že "profesoři" studentům vykají (alespoň na našem gymnáziu to tak bylo), není nějaké pěstování pocitu důležitosti a výjimečnosti už od "dětského" věku. Je to jednoduše standard, ustálená praxe a navázání na jistou tradici a také výchova studentů k úctě k té tradici. A to je snad dobře, ne?

Píše učitel gymnázia ? .... Měli jsme to na gymnáziu úplně stejně a zpětně bych učitele gymnázia rozhodně neoslovovala jako paní profesorko / pane profesore.... Přijde mi to vyloženě úsměvné :)

xbenes20 (neověřeno)

12 years 1 month zpět

Aleš Smrčka už je taky "pane doktore" :-)

Gieronimo (neověřeno)

8 years 8 months zpět

dovolím si také jedno doplnění:

Studenti se mě občas ptají, jak oslovit nositele titulu Ph.D., který má před jménem Ing. nebo Mgr. Jsou zmatení doporučením Ladislava Špačka, který tvrdí, že k oslovení se má vždy používat titul před jménem. Toto doporučení skutečně platí pro titul CSc, ale v případě titulu Ph.D. ho uplatnit nelze. Titul Ph.D. je mezinárodně uznávaný a jeho nositelé jsou ve všech zemích oslovováni výhradně pane doktore/paní doktorko.

Byl jsem svědkem trapných situací, kdy někteří čeští kolegové měli problém zahraničním hostům správně představit členy svého týmu a dokonce jim museli tuto českou raritu i párkrát vysvětlovat. Z tohoto důvodu jednoznačně doporučuju řídit se pravidly, která pro titul Ph.D. platí všude ve světě a neřídit se českými výmysly, i když je prosazuje taková autorita jakou je Ladislav Špaček.

Dobrý den, co třeba oslovení doc. PhDr. Jan Novák, Ph.D., mim. prof. jak tedy budeme oslovovat? Dle mého názoru pane profesore.

PS (neověřeno)

5 years 3 months zpět

In reply to by Jiří Tůma (neověřeno)

Profesor je nejvyšší akademický titul, kterého lze u nás dosáhnout (s respektem k DrSc.). "Nějaký" mim. prof. z vtipného mezinárodního programu se nemůže zdaleka svou vahou rovnat titulu prof. Takže skutečně NE, pan Novák bude stále "pouze" docent. ;)

O tom, jak oslovoval lidi s titulem PhD. by se určitě dalo polemizovat... Např. ve světě se používá obvykle pouze Ing. a v takovém Německu byste magisterského inženýra také podhodnotil (Dipl. Ing.), takže je to spíše o úhlu pohledu. A jak je to s titulem DBA? Dle této analogie bychom museli lidi s tímto titulem oslovovat také pane doktore/paní doktorko.

Vojtěch Němec,… (neověřeno)

4 years 3 months zpět

Pokud má člověk mezinárodní titul v psané formě D. B. A., tak je skutečně pan doktor či paní doktorka. V anglosaskem světě si na to ale nepotrpi. Co se týče PhD, tak jde o velký doktorát, dříve DrSc a jedinec je oslovovan doktore, doktorko.

Načnu trochu off-topic, přijde mi, že správné oslovování tituly se snad řeší pouze na Akademické půdě a současný trend je neuvádět tituly na vizitce vůbec. Z mého pohledu, pokud se náhodou stane, že je akademik špatně titulován a urazí se kvůli tomu, nemá to v hlavě v pořádku… A myslím, že platí viz film Jak básníkům chutná život: „Pane Šafránku…“ – „Tatínku, pan Šafránek je doktor.“ – „No ale Šafránek je taky, ne?“

Michal (neověřeno)

3 years 1 month zpět

Chtěl bych se zeptat co je zač titul Dr. Ing. nikdy jsem ho ještě neviděl a dá se ještě vůbec získat? Není to nějaká obdoba malých doktorátů (RNDr., JUDr., PhDr.)?

Petr Zemek

3 years 1 month zpět

In reply to by Michal (neověřeno)

Viz wikipedia:

Doktor (z lat. doctor, ve zkratce Dr. a proto zaměnitelný s jiným doktorátem) je akademicko-vědecký titul, který byl udělován v Československu a později v České republice mezi lety 1990–1998 podle tehdy platného zákona o vysokých školách.

Získat ho již nelze. Byla to obdoba současného Ph.D.

Alena Pavlová (neověřeno)

10 months 2 weeks zpět

Dobrý den,
prosím, poradil byste jak v dopise oslovit pana Mgr. Ing. Nováka?
Děkuji.

Petr Zemek

10 months 2 weeks zpět

In reply to by Alena Pavlová (neověřeno)

Zdravím. V tomto případě se jedná o dva rovnocenné tituly, takže je jedno, který k oslovení použijete. Můžete si tedy vybrat, zda dotyčného oslovíte "pane magistře" či "pane inženýre" :-).