Poslední ročník je přede mnou :)

Od Petr Zemek, 2009-09-01

Toto ale uběhlo... Ještě nedávno jsem v prváku na bakalářském studiu hledal Aulu Q, kde jsme měli většinu přednášek, a za necelé tři týdny začíná ročník páty, čili poslední. Stejně jako minulý rok bych chtěl uvést, které předměty mě letos čekají a jak se na ně těším.

Jelikož mě tento rok čekají jen tři povinné předměty (pokud nepočítám diplomku a státnice), tak jsem měl celkem volnou ruku při volbě volitelnách předmětů. Snažil jsem se proto si dát maximum předmětů na zimní semestr (6), abych měl v letním semestru co nejmíň předmětů (aktuálně to vychází na dva předměty) a mohl se soustředit na dopsání diplomky a přípravu na státnice. Zmíním zde pouze předměty v zimním semestru a na ty zbývající letní se podívám až po zkouškách, aby toho nebylo najednou tolik :).

Snažil jsem se si vybrat takové předměty, jejichž téma mě zajímá a které by mohly být užitečné. Díky tomu, že se od letoška otevřelo několik nových oborů (celkem teď máme na magisterském studiu 10 oborů), tak přibylo i pár nových předmětů, které jsme si mohli zapsat, čehož jsem samozřejmě využil. Další zajimavostí je, že tento semestr se snad těším na všechny předměty, které budu mít, což má za následek zvýšenou obtížnost mého rozhodování, na který z předmětů se vlastně těším "nejvíc" a na který "nejméně" :).

  • VYPe - Výstavba překladačů (v angličtině) (V) - Kompilátory patří (společně s teorií formálních jazyků) mezi věci, o které se velmi zajímám a tak jsem si tento předmět nemohl nechat ujít. Přednáší jej prof. Meduna (dle mého mínění nejlepší přednášející u nás na fakultě) a to v angličtině. Anotace byla oproti minulým rokům razantně změněna a velká část přednášek se bude týkat paralelních kompilátorů, takže to alespoň nebude takové pokročilější opakování toho, co už známe z IFJ, jako tomu bývalo dříve. Podle informací z registrace má tento předmět zapsáno jen 7 lidí, což nesplňuje minimum 10 lidí, ale i přesto mám předmět uveden ve WISu jako zapsaný mezi ostatními předměty, takže se snad otevře... Což mně připomnělo, že bych měl dočíst dračí knihu :).
    EDIT: Tak se zdá, že ta anotace předmětu je stejná jako minulý rok. No, uvidíme...
  • GAL - Grafové algoritmy (V) - První z kompletně nových předmětů. Garantuje jej prof. Meduna, ale přednášky a cvičení budou mít jeho kolegové dr. Masopust a dr. Křivka. Jak už název napovídá, bude se jednat o čistě matematicky orientovaný předmět z oblasti teorie grafů. Věřím, že přednášející nezklamou a bude se jednat o parádní předmět. Už se těším na projekty, které nám snad dovolí vypracovat v Haskellu :).
  • BIS - Bezpečnost informačních systémů (P) - První z povinných předmětů. Garantem a přednášejícím je doc. Hanáček, který předvedl své nadání pro přednášení minulý rok v paralelních a distribuovaných algoritmech, takže lze očekávat podobně kvalitní přednášky i letos. Téma bezpečnosti (nejen) informačních systémů je velice důležité a také se o ně zajímám (jako ostatně každý programátor, který to myslí s programováním vážně), a proto nelze jinak než se těšit :).
  • FAV - Formální analýza a verifikace (V) - Oblast formální verifikace je u nás doménou doc. Vojnara, který je garantem i přednášejícím tohoto kurzu. Moc nevím, co od něj očekávat, tedy kromě toho, že to bude definitivně nejnáročnější předmět tohoto semestru :). Zajímavé je, že podle rozvrhu má tento předmět jen dvě hodiny přednášek týdně (čekal jsem, že to budou tři hodiny).
  • AIS - Analýza a návrh informačních systémů (P) - Druhý a poslední povinný předmět tohoto semestru. Garantem a předášejícím je doc. Zendulka a podle anotace to vypadá na zajímavý předmět z oblasti vývoje SW. Především se těším na přednášky o návrhu architektury, testování a refaktorování :).
  • THE - Teorie her (V) - Pokud nevím, co čekat od FAVu, tak o tomto předmětu toho vím ještě méně. Jedná se další z řady kompletně nových předmětů, které se otevírají letošní rok. Garantem a přednášejícím je dr. Hrubý, kterého jsme měli na democvičení z modelování a simulací. V rámci předmětu Inteligentní systémy minulý rok měl jednu přednášku, která nás měla navnadit na tento předmět, což se ji celkem podařilo a já bych se toho rád dověděl o teorii her více. Jen doufám, že tam bude více matematiky než ekonomie :).

Můj rozvrh vypadá následovně:

Můj rozvrh

Mohlo to být lepší, ale stěžovat si nechci, jelikož mně to celkem vyhovuje. A jak vyhovují předměty v zimním semestru vám? Na který se těšíte nejvíc a na který naopak nejméně?

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
17 + 0 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.

Heh, uvidime se na tom zajimavem, co v tomhle semestru je...

SFC (Soft Computing) - Dalsi davka Zborilovin, takhle od stolu to vypada zajimave.
ZZN (Získávání znalostí z databází) - Tenhle predmet ve svem oboru nechapu a stve me. Databaze jsou nuda! Navic tam je nejaky dvouclenny (nemam rad tymove projekty!) projekt v nejakem nablblem softu bez legalne zdarma dostupne verze :/
AEC (Efektivní čtení odborných anglických textů) - Nojo, ulitba PVH, nic vic.
FAV (Formální analýza a verifikace) - Na tohle se tesim, asi to bude docela tezke a zajmave. Jak obvykle na prednasky nechodim, tak tady asi budu muset. Ale zas tak me to nestve, je to v dobrem case a Vojnar umi prednaset.
PAS (Pokročilé asemblery) - Tohle jsem si vzal spis z nedostatku jinych zajimavych predmetu. Stve me, ze je to zase Windowsi, ackoliv by se imo daly brat i zajimavejsi veci, nez proste WinAPI a pak jen rozsirujici sady instrukci. Ale uvidime.
THE (Teorie her) - Velka neznama :) Tema je zajimave, ale bude imo zalezet na podani a obtiznosti - da se tam podle me vymyslet dost opruzujici pisemky a tak. Ale zase je to jen matematika, tak to nebude moc tezke.

Petr Zemek

14 years 5 months zpět

Ale zase je to jen matematika, tak to nebude moc tezke.

Pěkně napsané :].