Co přinesl rok 2009

Od Petr Zemek, 2009-12-31

Rok 2009 se pomalu blíží ke konci a tak jsem se rozhodl, podobně jako minulý rok, zamyslet nad tím, co pro mě tento rok znamenal a co se v něm zajímavého odehrálo. Opět se mrknu na kulturní oblast, konkrétně jaká hudební alba, filmy a koncerty z tohoto roku mě zaujaly. Všem přeji mnoho zdaru do nadcházejícího roku 2010 ;).

Události v tomto roce

  • Úspěšně jsem ukončil zimní a letní semestr 4. ročníku a pokračuji ve studiu na oboru "Informační systémy" v pátém, posledním ročníku. Momentálně mě čekají zkoušky ze zimního semestru :).
  • Začal jsem pracovat na své diplomové práci na téma "On Erasing Rules in Regulated Grammars" ("O vymazávacích pravidlech v řízených gramatikách"), což je téma z teoretické informatiky, oblasti formálních jazyků a modelů. <nerdy-stuff>Principiálně jde o to, že jsme schopni libovolnou bezkontextovou gramatiku převést na ekvivalentní gramatiku (ve smyslu generovaného jazyka; až na prázdný řetězec) bez vymazávacích pravidel. Možnost odstranění těchto pravidel z řízených gramatik (např. gramatiky řízené regulárním jazykem či maticové gramatiky), které bývají na bezkontextových gramatikách založené, je ale veliká otevřená otázka v oblasti řízeného přepisování. Cílem mé diplomky je studovat aktuální výsledky z této oblasti a prezentovat podmínky, za kterých je toto možné.</nerdy-stuff>.V rámci mojí diplomky plánujeme s mým školitelem, prof. Medunou, publikovat dva články, na kterých momentálně pracujeme. Tyto články by měly obsahovat to nejdůležitější z mé diplomové práce.
  • Přes léto jsem shodil téměř 11 kg :). Nyní se s větším či menším úspěchem snažím o nabrání hmoty a koncem jara plánuji další shazování. Ještě uvidím, jak na tom budu.
  • Přešel jsem z Debian Testing na Debian Unstable. Kromě jednoho problému s grubem (musel jsem na pár dnů, než vyšla oprava, změnit cesty k linuxovému jádru) a v poslední době častějších problémů s uspáváním/hibernací jsem žádné větší problémy nezaznamenal.

Jelikož jsem hudební a filmový fanda, neodpustím si seznam alb, koncertů a filmů, které mě letos zaujaly.

Hudební alba

Za odkazy na youtube se omlouvám, ale chtěl jsem poskytnout i nějaké ukázky...

Koncerty

HammerFall, Sabaton a Bloodbound (20.4., Zlín, Hala Novesta)

Parádní power metalový zážitek ;). O koncertu jsem psal zde, takže nemá smysl to opakovat.

Filmy

Letos jsem opět moc filmů nezkouknul. Nevím, čím to je. Asi už mě většina filmů moc neláká a momentálně to nepatří mezi mé priority... Minuly mě i filmy jako Avatar, Inglourious Basterds a District 9, ale to ještě nějak napravím :).

The Curious Case of Benjamin Button

The Curious Case of Benjamin Button

Žánr: Drama / Mysteriózní / Fantasy / Romantický
Odkaz na IMDB: The Curious Case of Benjamin Button

David Fincher je bůh :). Technicky je to sice film z roku 2008, ale u nás se do kin dostal tuším až letos, takže ho zmiňuji až teď. Moc pěkný příběh, výborné herecké výkony a... No prostě Fincherovina :). Takový novodobý Forrest Gump.

Paranormal Activity

Paranormal Activity

Žánr: Horor / Thriller
Odkaz na IMDB: Paranormal Activity

Ani tento nízko-rozpočtový film není technicky z letošního roku, nýbrž z roku 2007. Do kin se ale dostal až letos, protože jej drželi pod pokličkou s tím, že předtím, než jej dají do kin, natočí remake :). To se tak naštěstí nestalo a po dvou letech ho zveřejnili. Film je podobného ražení jako třeba The Blair Witch Project či [Rec] (natočeno "domácí" kamerou, resp. viděné pohledem kameramana), a je z nich asi nejméně povedený, ale i tak mě zaujal jako příjemná večerní duchařina ;). Doporučuji zkouknout před spaním.

Coraline

Coraline

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
Odkaz na IMDB: Coraline

Filmová animovaná adaptace knížky Coraline od Neila Gaimana, jednoho z mých oblíbených sci-fi/fantasy autorů. Ač se to nezdá, tak tenhle film není pro děti a jedná se spíše o takovou mírně (jen náznaky) hororově pojatou pohádku pro dospělé :). Už se nemůžu dočkat nové adaptace Alice in Wonderland od Tima Burtona.

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Filtrované HTML (využíváno)

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <table>
  • Zvýraznění syntaxe kódu lze povolit přes následující značky: <code>, <blockcode>, <bash>, <c>, <cpp>, <haskell>, <html>, <java>, <javascript>, <latex>, <perl>, <php>, <python>, <ruby>, <rust>, <sql>, <text>, <vim>, <xml>, <yaml>.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
CAPTCHA
9 + 4 =
Vyřešte tento jednoduchý matematický příklad a vložte výsledek. Např. pro 1+3 vložte 4.
Nějak se mi tady rozmohl spam, takže poprosím o ověření.