Vim

Od Petr Zemek, 2016-11-20

Kolega se mě nedávno ptal na mé vývojové prostředí. Tak jsem si říkal, že o tom mohu rovnou napsat na blog, kdyby to ještě někoho zajímalo :). Podíváme se na operační systém, správce oken, terminál a aplikace, které používám (programování, multimédia a další), včetně pár screenshotů a odkazů na mé konfigurační soubory.

Od Petr Zemek, 2016-02-29

Každý lepší textový editor by měl poskytovat podporu pro kontrolu pravopisu. V následujícím příspěvku si ukážeme, k čemu se to hodí. Navíc si vše názorně formou obrázků ilustrujeme na mém oblíbeném editoru Vim.

Od Petr Zemek, 2015-05-24

V dalším díle našeho seriálu o produktivitě se podíváme na efektivní práci s počítačem. A věřte, že ač název příspěvku vypadá jako z devadesátých let, tak bude aktuální :). Podíváme se v něm na různé aspekty práce s počítačem, jako je psaní na klávesnici, práce se správcem oken, shellem, editorem atd. Na konci příspěvku pak uvedu odkaz, odkud si můžete stáhnout mé nastavení prostředí a programů.

Od Petr Zemek, 2009-09-13

Jelikož programuji a zajímám se i o jiné jazyky než je C a C++ (Python, Haskell, Java, SQL, PHP, HTML/XML, CSS, JavaScript, LaTeX, Vimscript, minoritně o Prolog či různé assemblery, dříve Pascal), tak jsem se rozhodl, že občas napíšu i nějakou zajímavost z ostatních jazyků. Nebude to nijak závazné, ani neplánuji žádný pravidelný seriál, ale když při studiu/programování narazím na nějakou zajímavost, tak ji sem možná napíšu :). Témata na tom budou (co se týče obtížnosti) různá - především se ale asi bude jednat o pokročilá témata.

Od Petr Zemek, 2009-08-24

Na téma tohoto příspěvku mě přiměl příspěvek Martina Kopty v článku Vim Plugins You Should Know About: snimpate.vim. O co jde? Drtivá většina programů umožňuje měnit své chování, vzhled atd. pomocí editace nastavení. Pokud vám něco nevyhovuje, případně chybí, a máte možnost to změnit, tak proč to neudělat, že? Co ale když budete pracovat s tímto programem na jiném stroji, kde nebudete mít své nastavení? Budete schopni s tímto programem obstojně pracovat? Nad těmito otázkami bych se chtěl v tomto příspěvku zamyslet.

Od Petr Zemek, 2009-08-11

Předtím, než jsem začal k editaci zdrojových souborů k LaTeXu používat VIM, tak jsem používal vývojové prostředí Kile (mohu s klidem doporučit). Mezi jednu z výhod tohoto prostředí bylo automatické vytváření koster pro bibliografické záznamu v BibTeXu. Z menu jste si zvolili typ záznamu a vygeneroval se vám kostra. Jelikož mně něco takového ve VIMu chybělo a nenašel jsem plugin, který by to řešil, tak jsem si napsal vlastní plugin, který to řeší.

Od Petr Zemek, 2009-08-03

Ve Vimu jsem si oblíbil šikovnou utilitu (plugin) Taglist, která s pomocí programu ctags umí pro editovaný soubor (či explicitně zvolené soubory) zobrazit postranní okno se seznamem (stromem) symbolů, které se v daným souborech vyskytují, jako je např. seznam modulů, typů, funkcí atd. Ostatně mrkněte na screenshoty. Usnadňuje to orientaci a přechod mezi jednotlivými soubory. Tento plugin podporuje celou řadu jazyků (kolem 40), mezi které patří např. C, C++, Python, PHP atd. Bohužel jazyk Haskell není podporován a nepodařilo se mně najít kompletní postup, jak tuto podporu přidat (pouze střípky z diskusí), proto v tomto příspěvku přináším kompletní návod, jak tuto podporu přidat.

Od Petr Zemek, 2009-07-11

V minulém příspěvku jsem zmínil problém s detekcí kódování ve VIMu, který mě tížil. Zkoušel jsem hledat řešení, ale z těch opravdu funkčních jsem našel jen dvě. Prvním řešením byl plugin MultiEnc, který byl ovšem sloučen s druhým řešením - pluginem FencView, takže nakonec jsem vlastně měl řešení pouze jedno. Tento plugin uměl částečně to, co jsem potřeboval, ale byl především určen pro asijské jazyky a obsahoval funkce, které jsem nepotřeboval. Takže jsem se rozhodl, že si napíšu vlastní plugin. S jeho první verzí bych vás chtěl nyní seznámit.

Od Petr Zemek, 2009-07-07

Ne, nepřepsal jsem se - tento příspěvek opravdu není o víně, ale o textovém editoru VIM, který jsem začátkem července letošního roku začal výhradně používat pro editaci textových souborů. Ač tento editor používám už delší dobu, tak se většinou jednalo jen o editaci systémových konfiguračních souborů pod rootem a na běžné použití jsem se vrhnul až teď. Někteří by mohli namítnout, že po pouhém jednom týdnu nemám právo si říkat "VIMař", ale co (lepší, krátké a výstižné pojmenování mě nenapadlo). V tomto příspěvku bych chtěl stručně zmínít editory, které jsem doposud používal, zmínit důvody, proč jsem se rozhodl přejít na VIM a sepsat své dosavadní zkušenosti s používáním VIMu.